LA FERÀLIA

Era una festa romana celebrada el 21 de Febrer, just després de la Parentalia, i era una festivitat dedicada als morts. S'oferia un menjar per als morts, no a la seva família. La Feràlia es realitzava perquè els vius demostressin als morts els seus respectes. Es creia que durant aquest temps els morts o esperits caminaven per la Terra, sobretot aquells qui no tenien família. Aquesta festa es celebrava al aire lliure, amb el cap tapat (com mostra la imatge més endavant) i amb la mà dreta al terra. En els rituals que es feien a l'altar s'utilitzava la mà Esquerra i s'hi posava un vas de ceràmica esquerdat o en trencat en petites parts. L'altar normalment eren pedres apilades a prop d'un encreuament de camins. Així es com es tapaven el cap:


 Augusta Emèrita

També es celebrava durant el Febrer ja que es era el més de la purificació: els romans netejaven les cases i col·locaven rams de llorer sobre la porta, com fem nosaltres el diumenge de Rams, i s'escampava aigua pura del riu juntament amb la Mola Salsa.




Mola Salsa

Aquesta purificació també comptava amb l'abstinència, els banys, el dejuni... I el més important, la reconciliació amb tu mateix i la teva família i éssers estimats. 
És una festa de la qual se'n té molt poca informació però, tot hi això, és una festivitat molt interessant.

Íngrid Tornamira
1r Batx

Comentaris

Judith Rodríguez ha dit…
És curiós pensar que aquestes tradicions que tenim avui en dia no són especialment úniques, és a dir, a l'Antiga Roma ja se celebraven de semblants. En aquest cas em sembla molt interessant la comparació entre la Feràlia i el nostre diumenge de Rams, ja que tot i ser dos cultures diferents tant en època com en espai, compartim trets tradicionals.
Bona feina!
Anònim ha dit…
És interessant i curiós, veure les relacions entre les nostres festes i les de l'Antiga Roma. Es veu més el fet que nosaltres som l'evolució de la seva cultura.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)