13 de novembre del 2019

LA MITOLOGIA A MATRIX

Qui ha vist la pel·lícula Matrix, ha observat que la pel·lícula en sí és molt complexa i abstracta. A través d'una paradoxa de quina és la vertadera realitat, ens planteja una distòpia del nostre món on les màquines dominen la humanitat i s'alimenten de la seva energia, infiltrant a la gent una realitat simulada, que es el que per nosaltres seria el nostre dia a dia i el que creiem que és la nostra realitat. 

A més, la pel·lícula és plena de simbolismes i cada personatge que surt a la pel·lícula té alguna característica que resulta simbòlica i es pot veure reflectida en molts d'ells, una referència grecollatina.

NEO
És el personatge principal de la pel·lícula. És la persona que descobreix què és món el qual ha estat vivint durant tota la seva vida i de que es tracta realment la realitat. Durant la pel·lícula es diu que és l'elegit per salvar la humanitat d'aquesta catàstrofe. Es tractaria del messies, l'heroi que està present en totes les religions que està predestinat a portar el bé al poble, com podrien ser personatges com Odisseu, Heracles, Aquil·les, entre d'altres. A més, Neo significa "nou" en llatí, nom que també indica les característiques del personatge.

MORFEU
Morfeu és un déu grec, concretament el déu dels somnis. Es diu que aquest volava pel cel amb les seves ales dispersant somnis i fantasies pels humans. El personatge de la pel·lícula el qual adopta el nom d'aquest mateix déu és el que obra les portes a Neo a la nova realitat, el món el qual sempre n'ha estat cec i que tota la humanitat desconeix. És el que mostra quin i què és realment el somni de Matrix. El personatge adopta el paper del savi i el que transmet a la resta el seu coneixement. Es pot veure clarament aquesta relació del personatge de la pel·lícula amb el déu grec, ja que ell és el que principalment coneix el somni i el pot diferenciar més bé de la realitat.



TRINITY
Com bé el seu nom indica, fa referència a les trinitats de la religió, és a dir, tres aspectes que ho unifiquen tot. La trinitat més coneguda possiblement és la del cristianisme: el pare, el fill i l'esperit sant, que s'unifiquen per formar el que tots coneixem com Déu. Si Morfeo representa el pare i Neo el fill Trinity és l'element que ho unifica tot i que fa que la força de la trinitat sigui possible. Però si apliquem aquest concepte a la religió grega, podríem relacionar-ho amb les Moires les divinitats del destí, les Gorgones, les germanes caracteritzades per tenir serps enlloc de cabells, on destacava Medusa (era l'única mortal) o bé les Graies, tres germanes amb aspecte de bruixa caracteritzades per compartir un únic ull. Per tant Trinity representaria aquest tercer element de tots els trios.

Pel que fa el paper del personatge a la pel·lícula, és molt complet i molt important. Les tres característiques principals de Trinity són l'amor, el saber i el poder, és per aquesta altra raó que adopta aquest nom a la pel·lícula. 


Carla Erra 
1r Batx

3 comentaris:

Meryem Merimi ha dit...

M’ha semblat una entrada molt interesant ja que no sabia que els personatges de matrix estaven relacionats amb deus o personatges de la mitologia. Una pregunta, els homes amb les ulleres a la pelicula de Matrix( vull dir els enemics) aquests no representen a cap personatge de la mitologia grega/romana?

Silvia Kanuteh Rubio ha dit...

Gairebé tothom ha sentit parlar de Matrix en algun moment o altre de la seva vida però jo personalment no sabia que tenia tanta relació amb la mitologia. Com a curiositat a la Grècia antiga, Morfeu és fill d'Hipnos, la personificació dels somnis i de Nix que era la nit. Per això se'l considera el déu dels somnis i a la pel·lícula pot trencar amb les lleis físiques. Molt interessant!

Anònim ha dit...

Una entrada força interessant, no tenia ni idea de que els personatges d’aquesta pel·licula tinguessin el nom de deus romans. La meva pregunta és si a part dels protagonistes, algun altre personatge té el nom d’un déu romà.

L'AMOR COM UNS JARDINS

"Now you hang from my lips like the Gardens of Babylon". Aquesta és un tros de la lletra d'una cançó de Taylor Swift. En catal...

Popular Posts