ELS JOCS DE LA FAM I LA INFLUÈNCIA ROMANA I MITOLÒGICA (I)

Els Jocs de la Fam és una trilogia de llibres de ciència-ficció escrita per Suzanne Colins.
Aquesta narra la història d'un país anomenat Panem, dividit en 12 districtes, que aquest cada any fa un sorteig entre els adolescents de 12 a 18 anys per escollir dos tributs de cada districte per jugar als jocs de la fam. A aquests jocs hauran de lluitar a mort amb un únic objectiu, sobreviure.
En aquesta novel·la hi podem distingir diferents característiques que podrien estar relacionades amb la cultura de l'antiga roma, i la mitologia:
  • L'arena
L'arena és el lloc on s'hi celebren els jocs, on els adolescents destinats a lluitar han de jugar-s'hi la vida. 
Les característiques de la situació són molt semblats al Coliseu de l'Antiga Roma: 
- Aquells que estaven destinats a lluitar dins del Coliseu, eren enviats a l'arena i forçats a lluitar fins la mort. A més, a vegades feien servir animals carnívors, com els lleons, per què perseguissin als lluitadors. 
Als jocs de la fam, el Capitoli (govern que mana fer aquests jocs), feien ús d'aquestes estratègies per fer-ho "més entretingut". 
En els dos escenaris l'objectiu principal era l'entreteniment. Així doncs, tant a Roma com a la ficció de la novel·la ens hi podem trobar patrocinadors que apostaven per el jugador que els agradava més o tenien més possibilitats de de guanyar. 
Arena dels jocs de la fam (2na pel·lícula)

Arena del Coliseu de Roma
  • "Panem"
El nom de la mateixa ciutat on passen els fets, es diu Panem. Antigament, a Roma tenien una dita "panem et circenses", que es tradueix com "pa i entreteniment". El Capitoli doncs, intercanviava menjar per entreteniment, d'aquí ve el títol d'"Els jocs de la fam", símbol que et mostra que competien per menjar, ja que el guanyador era recompensat amb menjar i regals, i enviats a viure a la zona més rica del seu districte, on estaven a l'abast de molts privilegis.
  • El sacrifici
A la mitologia, els déus demanen sacrificis o ofrenes dels mortals. Molts herois mitològics es sacrifiquen, o són voluntaris per fer algun encàrrec impossible per una dona que estimen o per la recompensa que els hi ofereixen a canvi. Per exemple, Hèrcules va ser forçat a aconseguir reptes impossibles, a a canvi de recuperar la seva llibertat.
A la novel·la, Katniss, la protagonista, es presenta voluntària per salvar la seva germana de ser jugadora. Ho fa per l'amor a ella, per salvar-la d'una mort inevitable. En aquest cas, la jove entra als jocs només per salvar la seva germana, encara que no ho havia de fer a contra cor.


  • Regals que vénen de dalt
Zeus va assignar Prometeu per crear els humans a base d'aigua i fang, i aquest ho va fer, però en el procés, va estimar als homes més del que Zeus havia pensat. El déu no compartia el sentiment de Prometeu, i va voler prohibir als homes de tenir poder, especialment del foc. Prometeu va donar més importància als homes que a la ira del poder i autoritat del déu dels déus, doncs va robar el foc de Zeus i el va donar als humans com a regal per sobreviure del fred.
Als Jocs de la Fam, els mentors ajuden als jugadors del seu districte. Amb els diners dels patrocinadors els hi compren les coses necessàries per seguir vius. Tan els hi poden enviar menjar, medicina, entre d'altres, enviat amb una petita cistella que cau del cel amb un petit paracaigudes.

Alba Riera
2n batx

Comentaris

Meryem Merimi ha dit…
M’ha semblat una entrada molt interesant i molt informativa. No sabia ni que era ni sobre que tractava el Joc de la fam. M’ha semblat molt curiós que es relacionés ambas cultura de l’Antiga Roma. Una pregunta, els personatges d’aquesta història tenen algun caràcter o característiques de personatges de l’antiga Roma?
Alba Le Riera ha dit…
Responent a la teva pregunta, hi han personatges que si que s'hi pot interpretar la inspiració dels personatges d'alguns mites de la mitologia grega i romana o l'antiga Roma, tot i que individus dels quals se'n parlin concretament no.
Bruna Villegas ha dit…
És curiós com grans sagues com ara Els Jocs de la Fam estiguin influenciats per la mitologia clàssica i en facin tantes referències. També ho podem veure en altres pel·lícules, per exemple, la famosa saga de Harry Potter.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)