LA MITOLOGIA A MATRIX (II)

La pel·lícula de Matrix conté molts simbolismes per explicar, es necessitaria molt temps per comentar tota la pel·lícula. He decidit fer una segona part sobre la mitologia que s'hi troba. Al blog podeu trobar la primera part, on faig una breu introducció de la pel·lícula i explico els símbols mitològics que es troben en els personatges principals, anomenada LA MITOLOGIA A MATRIX. En aquesta part explicaré els que passen més desapercebuts en la resta de personatges:

PERSÈFONE I MEROVINGI
Merovingi adopta aquest nom a causa del llinatge de la família Merovingia, els reis que van governar França i que creien que portaven la sang de Jesucrist, ja que el personatge de la pel·lícula també afirma ser Francès. Tot i així també se'l pot relacionar amb el dimoni, o Hades, a causa de la seva conducta. Merovingi té totes les claus de les portes de Matrix, així doncs és important a la pel·lícula, però aquest es nega a revelar-les, així essent un personatge ''dolent'' ,tal com nosaltres veiem el déu de l'inframón. Tota la seva conducta ja és una relació amb el déu i també és líder dels programes més antics, anomenats a la pel·lícula "programes perduts, essent una possible referència a les ànimes perdudes d'Hades. Però el fet que la seva esposa es digui "Persephone" encara ho fa veure més clar. A més, en una escena on apareixen els dos vestits de vermell, s'observa que entren a un local aparentment anomenat Club Hell (club de l'infern).


Merovingi

L'actitud de Persephone també és simbòlic a la pel·lícula. És una de les dones més belles que apareixen en tota la narració amb un cos perfecte i sent físicament proporcional. Ella no està a gust amb el seu marit (Merovingio que com he esmenat abans representa Hades) ja que li és infidel repetides vegades, i mostra una actitud freda i amb pocs sentiments cap a ell i cap a la resta de la gent. Persèfone de la mitologia grega adopta les mateixes característiques. La bellesa de la deessa porta a tots els homes a anar al darrere seu però ella no n'accepta cap, al ser abandonada per Posidó (el seu pare), li queda aquest no voler cap home. Però al ser retinguda per Hades fa que aquest fa que l'obligui a estar amb ell tot i que ella no vulgui i com a conseqüència hi ha un descontent per part d'ella. 

Un altre aspecte és que Persephone no intenta abandonar la seva posició dins de Matrix, però col·labora amb Neo per intentar equilibrar la balança. Persèfone mitològica també intentava equilibrar les estacions.

Persephone
L'ORACLE
L'oracle és una dona i adverteix a Neo del seu futur. També és anomenada pitonissa a vegades, fent clara referència a l'oracle de Delfos. L'oracle de Delfos era un oracle que es trobava a la ciutat de Delfos, a un temple dedicat a Apol·lo. També l'anomenaven pitó, com a referència a la serp, ja que deien que aquest la vigilava. A més a casa seva, concretament a la cuina, que és on fa les seves consultes, hi té la següent frase penjada a la paret: Coneix-te a tu mateix. En el temple dedicat a Apol·lo, a Delfos, on es trobava aquest oracle, es pot llegir la mateixa frase. Una altra característica que tenia l'oracle de Delfos era que es deia que només permetia consultes a la gent bona i amb fe, i sobretot, abans purificada. Neo a la pel·lícula se'l considera així, ja que la seva intenció és salvar la humanitat dels robots.


L'oracle (Pitonissa)

Carla Erra
1r Batx

Comentaris

Meryem Merimi ha dit…
Mare meva, quina entrada més interessant! No en tenia cap idea que Màtrix tingués relació alguna amb la mitologia!Però una pregunta, hi han més personatges de Màtrix que creguis que també tenen relació amb la mitologia?
Ingrid Tornamira ha dit…
Una entrada molt interessant que m'ha ajudat a donar-me compte que hi ha personates com aquest en altres pel·lícules que jo no m'hi havia fixat. Sóc molt fan de Matrix però no m'havia fixat mai tant en les similituds que té amb la mitològia.
Molt bona feina!
Carla Erra ha dit…
Sí Meryem! Hi ha moltes més referències mitològiques d'aquestes a la pel·lícula, però són sobre personatges que només surten com a màxim dos cops, i fins i tot no es sap ni el seu nom! No els he mencionat a l'entrada ni hi he dedicat una altra entrada perquè trobo que la referència és mínima i no tenen prou rellevància com a personatge.
Gràcies per la pregunta!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)