22 de novembre del 2019

ATENA

El seu nom romà és Minerva i el nom grec és Atena.
Minerva era la deessa de la guerra estratègica, de la saviesa i la raó. Simbolitza les arts i tècniques de la guerra. A més, era la protectora de la ciutat de Roma. 
Va ser una deïtat molt important, ja que era la que s'encarregava de protegir la capital de l'imperi.

És una deessa verge. Tot i això té un fill, ja que en una visita a Hefest, abandonat i menyspreat per Afrodita, es va enamorar d'Atena només veure-la, i va començar a perseguir-la. Va agafar-la i en el seu desig va tacar la cama de la deessa, que més tard es va netejar amb un tros de llana. D'aquí va néixer Erecteu, a qui Minerva va cuidar i educar. 



Atena, Segle ll a.C.
                                                       

És filla de Zeus i Metis. El naixement de Minerva, segons la llegenda, diu que el seu pare Júpiter devora a la seva mare Metis, ocasionant-li un fort dolor de cap. Acudeix a Volcà, el déu del foc i dels metalls, perquè l'ajudés. Ell decideix obrir-li el cap amb un martell, seguit d'això apareix Minerva amb una edat adulta i amb un casc, una llança i un escut. Es diu que va fer un crit de guerra que va ressonar per tota la Terra.

Aquesta deessa seria qui ajudaria Júpiter a la guerra de gegants i més tard a la Guerra de Troia.

Aquesta deessa es representa com una dona bella, vestida de forma senzilla, com a model de fortalesa i valor per tots els del poble romà. 

Els seus símbols son el mussol, la seva ègida, la qual portava la cara de Medusa, i un escut. Es sol representar amb el símbol d'un mussol o d'una òliva, ja que representen la saviesa. 

Va ser patrona d'Atenes. Els atenesos havien de triar un déu protector i dubtaven entre Posidó (déu del mar) o Atena. 
Posidó va clavar el trident en una roca i va fer brollar una font d'aigua salada. En canvi, Atena va colpejar el terra amb la seva llança i en va sortir una olivera. Els atenesos van triar a Minerva com a protectora de la ciutat.

A continuació, un Slideshare que aprofundeix una mica més sobre Atena:

 Paula Torras
1r batx

2 comentaris:

Meryem Merimi ha dit...

M'ha semblat una entrada molt interessant! Una curiositat és que Atena era una deessa verge que va preferir mantenir-se sempre així, perquè temia que l'embaràs li impedís participar en les batalles.

Judit Contreras ha dit...

Sempre havia sentit parlar d'Atenea, però mai havia aprofundit tant en el tema, lo que no sabia era que aquesta era filla de Zeus i tot el que van tingues que fer per el seu naixement. Atenea sempre ha set el símbol de guerra juntament amb el seu germà Ares, tot i que ell representava més la força bruta, tot lo contrari a Atenea.
Molt bona feina!

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts