TESMOFÒRIA

La Tesmofòria era una festa dedicada a Demèter, deessa de l'agricultura i la fertilitat, i la seva filla Persèfone. Era celebrada al mes d'Octubre durant el segle XI a.C només les dones casades amb ciutadans grecs podien participar-hi. Amb això, s'asseguraven bones collites i la fertilitat de les terres. 


Demèter
La festivitat durava tres dies, però, les dones, nou dies abans ja es preparaven: dormien soles, menjaven all i s'abstenien de tenir relacions sexuals. Bàsicament, ho feien per mantenir els homes allunyats durant la festivitat i els dies previs.Un cop començaven els tres dies de la Tesmofòria, es bevien un extracte de lycos, per fer aparèixer la menstruació, i se'n anaven a viure a unes cabanyes allunyades del poble durant els tres dies: 
  • Adonos, el primer dia, s'exhumaven els cadàvers dels porcs que l'any anterior havien sepultat per tornar-n'hi a enterrar de "nous". A part, pujaven al temple de la muntanya Pnix. 
  • Nesteia, el segon dia, les dones estaven en dejú, només tenien permet menjar magranes. Aquestes, eren barrejades amb la carn podrida del porc a dalt d'un altar. També, al vespre, es vestien de dol i feien una processó durant la nit amb torxes simulant la cerca de Persèfone. 
  • Kalligeneia, el tercer dia, es cantaven rituals i les dones més velles pujaven a l'altar a menjar-se la carn de porc amb magranes que havien barrejat el dia anterior. Finalment, enterraven una part d'aquesta barreja en els camps per millorar la seva fertilitat. 
Durant la festivitat no s'acostumava a parlar, excepte, durant el capvespre que era quan el procés de dejú i el silenci s'acabaven i aprofitaven per fer bromes obscenes contra els homes mentre menjaven. 

Francis David Millet, Thesmophoria, 1994-1997

Aquest vídeo explica de forma breu i entenedora perquè va aparèixer aquesta festivitat. 



Íngrid Tornamira 
1r Batx

Comentaris

Anònim ha dit…
Una entrada molt interessant. Per quin motiu a la festa només hi podien assistir dones casades amb ciutadans grecs?

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES