12 de maig del 2015

ON ANAVEN ELS ROMANS EN EL SEU TEMPS LLIURE?

A l’antiga Roma els romans no tenien horaris de feina per treballar, però necessitaven distreure per no pensar en els problemes. Per això l'oci va ser tant important.

Els romans consideraven que les festes eren molt importants pel fet que representava poder.
Pels emperadors els espectacles servien per desviar d'alguna manera, els problemes de la política que dubtés el ciutadà.


ORIGEN D'OCI

Abans l’oci es contraposava el comerç, la paraula negoci era no oci.

DIFERENTS LLOCS DE DIVERSIÓ
  • Amfiteatres i circs.
Amfiteatre de Mèrida
Circ de Tarragona

Amb el pas del temps la popularitat dels amfiteatres i dels teatres van anant perdut poc a poc la seva importància i la gent anava més cap els circs.


  • LLUITES DE GLADIADORS
La lluita de gladiadors es feia a l'amfiteatre. 

La gent que exhibien aquesta forma d'entreteniment eren els gladiadors condemnats, esclaus obligats pels seus amos, o sinó homes lliures que no trobaven cap altre recurs per viure.


Escola de Gladiadors
Els gladiadors els preparaven amb escoles especials per aprendre a lluitar. 



Després, feien a l'atzar les parelles per lluitar, i seguidament començaven l'espectacle.  Aquests combats eren vigilats per uns instructors, per si a cas la lluita no era real.


Al públic li agradava molt fer juguesques, i quan un dels dos lluitadors acabava molt ferit i alçava la mà indicant que ja no podia més, l'emperador decidia amb l'ajuda del públic (que  donaven la seva opinió aixecant o no el polze) si deixar-lo amb vida o no. Finalment, si l'emperador abaixava el polze, el lluitador que anava guanyant el matava.

En aquella època els gladiadors tenien molta importància.
  • EL CIRC.
L'edifici del circ romà prové de l'hipòdrom grec. El circ s'oferien principalment curses de carros, tirats generalment per dos o quatre cavalls (bigues o quàdrigues). Sens dubte, aquest espectacle de masses va ser el més popular en el món romà.
L’organitzador dels jocs (editor spectaculorum), que tenia l’honor de donar la sortida, gaudia d’un lloc reservat a la terrassa sobre les carceres, mentre que als magistrats que controlaven la carrera, el comportament correcte dels aurigues i l’ordre d’arribada, se’ls reservava una tribuna.
  • LES TERMES.
Termes romanes de Caldes de Montbui
Just abans de sopar, els romans anaven a les termes. Les aigües termals van ser molt importants pels ciutadans romans,van ser una relaxació,etc...


També hi havia termes privats i públics,les aigües es permetent-ne una convivència natural entre tota la gent romana,i d'aquesta manera es formaven la seva idea intel·lectual.




Laia Costa
4t ESO

1 comentari:

Unknown ha dit...

Hola Laia! Aquella època tampoc era tan diferent a la nostra amb el tema de l'oci, ja que per relaxar-se ells anaven a les termes, i nosaltres també anem als balnearis quan volem escapar-nos de tot. També al circ i al teatre. El que trobo injust són els gladiadors, ja que es jugaven la seva vida només per divertir a l'altre gent.

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts