EL FÒRUM PROVINCIAL DE TÀRRACO

A banda del fòrum de la colònia a Tàrraco hi havia un altre fòrum. Aquest es va construir cap a l’any 73 dC, en l'època de l'emperador Vespasià i estava dedicat exclusivament a dirigir la província des del punt de vista polític i econòmic. L'òrgan rector de la nova xarxa administrativa va ser el Concilium Provinciae Hispaniae Citerioris (Consell Provincial) del qual el governador formava part activa.
Bust de Vespasià 
El fòrum provincial constitueix un complex desmesurat en relació als altres conjunts arquitectònics romans de la península, fins i tot el comparem amb els fòrums imperials de la mateixa Roma. Si va ser possible utilitzar un espai tan immens d'una ciutat plenament desenvolupada probablement va ser perquè es va recórrer als terrenys que abans havien estat ocupats per la gran base militar instal·lada a la part alta del turó des dels inicis de la presència romana a Tàrraco. 

Malgrat que quedava dins les muralles de Tarraco, el recinte no depenia de la colònia, sinó que estava sota el control del consell de representants de tota la província de la Hispània Citerior Tarraconense, que s'hi reunia anualment per elegir el flamen (sacerdot) del culte imperial. Religió i política es reunien en el fòrum com els dos vessants del poder imperial.
El conjunt s'articulava en les dues terrasses superiors, gràcies al desnivell del terreny. A la terrassa superior es va situar el recinte de culte imperial i sota, la plaça de representació. Segurament el programa constructiu contemplava la continuïtat amb una tercera terrassa, la del circ, construït uns anys més tard i bastit poc després amb íntima connexió amb el fòrum provincial, ja que el circ allotja diversos accessos per arribar al fòrum. 

En la terrassa més alta s’hi trobava el temple, probablement consagrat a August, el qual presidia el complex envoltat d'un ampli recinte porticat, del qual s'ha trobat trams del mur i elements decoratius. Ara bé, del temple en si, situat en el lloc que avui ocupa la catedral, no s'ha localitzat cap resta in situ sinó tan sols alguns fragments de la decoració.
Restes del Fòrum Provincial, a l’actual plaça del Fòrum
La plaça de representació era l'edifici des d'on es gestionava tota la província. S'hi trobaven espais tan importants com el tabulari (arxiu de l'Estat) o l'arca (caixa de l'Estat).  A diferència del temple la immensa plaça de representació, que ocupava la terrassa mitjana (tenint el compte el circ), sí que s'ha conservat en bona part. En efecte, com passa amb el circ, se'n poden rastrejar molts trams de les galeries o murs en edificis del casc antic. 

A més les seves estructures han condicionat el traçat medieval dels carrers que queden per sota de la catedral. Als angles del costat nord-est s'alçaven dues torres que facilitaven el pas entre els diferents nivells de la plaça i el circ per mitjà de galeries i escales internes i que han arribat fins avui integrades en l'Antiga Audiència i en el Castell del Rei o Pretori. Així mateix dues escalinates unien, l'una, el circ i la plaça i, l'altra, la plaça i el recinte del temple. 

El complex provincial s'articulava d'una forma unitària a través d'un eix de simetria que, en sentit nord-oest / sud-est, enllaçava el temple amb el circ mitjançant una via processional que creuava les terrasses. A banda i banda d'aquesta via es distribuïen tota una sèrie d'estàtues de les quals només es conserven els pedestals. L'estudi epigràfic ens mostra com la majoria d'aquestes estàtues es van dedicar als flamines imperials (sacerdots encarregats del culte imperial) després d'abandonar el càrrec anual.

reconstrucció en miniatura del fòrum provincial de Tarraco
El Fòrum Provincial va deixar de funcionar estructuralment a principis del segle V. A partir d'aquest moment, l'àrea administrativa va quedar reduïda a uns espais molt menors que, ara per ara, són desconeguts. Pel que fa a l'arquitectura, la major part dels edificis altimperials van entrar en un procés continuat de desmantellament de murs i materials que van ser reutilitzats en la construcció dels edificis civils i religiosos de la Tàrraco medieval.

Míriam El Mouhadab Carbonell
1r Batxillerat

Comentaris

Aina ha dit…
És increíble que encara es conservin estructures de tants anys enrera. M'hauria agradat veure a l'epoca romana com era realment el fòrum ja que poca cosa n'ha quedat.
Unknown ha dit…
Ara he entès la funció del que vam veure millor.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES