6 de maig del 2015

LA CONSTEL·LACIÓ DE CAPRICORN

La constel·lació de Capricorn està situada a la zona temperada de l’hemisferi nord al voltant de l’horitzó austral. El seu nom en llatí és Capricornus(Αιγόκερως, en grec) i significa boc (cabra amb banyes). És la desena i la més petita de les constel·lacions del Zodíac. Se la sol representar en forma de cabra tot i que de vegades se li afegeix una cua de peix.


Capricorn és una de les 88 constel·lacions modernes, i també una de les 48 constel·lacions ptolemaiques. Limita amb la constel·lació de l’ Àguila, del Sagitari, del Microscopi, del Peix Austral i de l’Aquari.


La constel·lació és constituïda per nou estrelles. Les estrelles més brillants són de magnitud 3; la que més brilla d’aquesta és Alpha Capricorni que també es coneix amb el nom de Algedi, constitueix un ampli conjunt on es poden veure dues estrelles a simple vista.

Mite de Capricorn

Capricorn representa Amaltea, que era meitat cabra i meitat peix.  Aquesta va cuidar i alimentar Zeus quan era petit. Rea la va confiar a Zeus perquè el protegís del seu pare Cronos.

Hi ha versions dues versions sobre aquest mite:

Una versió diu que Amaltea era una nimfa d’Arcàdia i era una nimfa en forma de cabra. Amaltea i la seva filla Adrastea van criar Zeus amb mel i llet. Amaltea tenia unes admirables banyes que li creixien i vessaven nèctar i ambrosia. Un dia una de les banyes se li va trencar i la van omplir de fruits per oferir a Zeus. És la famosa banya d’Amaltea, símbol d’abundància. A partir d’aquest fet, Zeus la va col·locar entre les constel·lacions.

La Joventut de Zeus, Jacob Jordaens
Una altra versió del mite de Capricorn, explica que Pan, déu dels caçadors i pastors, era perseguit per la serp Tifó. Per escapar-se d’ella es va llançar al riu Nil, convertint-se en meitat peix i mitat cabra. Zeus va admirar aquesta estratagema i el va elevar al cel.


La cabra Amaltea i Júpiter de Bernini 
Míriam El Mouhadab Carbonell
1r Batx

7 comentaris:

Unknown ha dit...

De la constel·lació de capricorn n'havia sentit a parlar, però el que expliques del mite no ho sabia!! Realment és interessant veure com, fins i tot les constel·lacions, tenen algun mite. Bona entrada!!

Júlia Rama Vilaró ha dit...

És molt curiós tot el què se'n pot dir d'una constel·lació. Tenia alguns coneixements però el què no sabia era que a vegades també se la representava amb una cua de peix. Tampoc m'esperava que tingués dues versions de la llegenda. M'ha agradat molt saber més sobre aquesta constel·lació i a veure si properament en fas més. Molt bé Miriam!

Unknown ha dit...

Ostres que curiós que és mirar les estrelles i pensar que hi ha mites sobre elles.

Unknown ha dit...

No sabia que també se li atribuïa cua de peix, molt interessant! M'ha agradat saber més sobre capricorn ja que és el meu signe del zodíac.

Sara ha dit...

No en sabia res d'aquesta constel·lació, i m'ha agradat saber'na. També, m'han impactat els mites relacionats aquesta.
Molt interessant.

Anònim ha dit...

No havia sentit mai a parlar de la constel·lació de capricorn i la trobo molt bonica. Tampoc sabia que tenia la forma de cabra. Bona entrada Míriam!

Unknown ha dit...

Ostres, Miriam! Sabia que la constel·lació de Capricorn era una cabra amb banyes, però no en sabia res de la cua de peix. En el mite, és molt bonic que Amaltea cuidés de Zeus.

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts