FÒRUM DE LA COLÒNIA DE TARRAGONA

Com ja sabeu, el passat 20 d'abril, alguns alumnes de 1r i 2n de batxillerat de l'institut Jaume Callís vàrem anar d'excursió a Tarragona. Aprofitant que ens havíem de preparar una explicació dels edificis i/o llocs més importants i emblemàtics de la ciutat romana, ara us explicaré un dels fòrums de la ciutat: el fòrum de la colònia o de la ciutat.
Dibuix de Tarraco en l'època romana
Totes les ciutats romanes tenien un fòrum en el qual s'hi concentrava tota l'activitat pública de la metròpolis. El fòrum de Tarraco probablement va ser una remodelació del fòrum republicà que hi havia anteriorment. Al segle II aC va ser construït i ampliat.
El fòrum era l'espai on es desenvolupaven les tasques i els afers administratius i comercials de la ciutat romana. Està constituït, actualment, per una plaça porticada, una filera de tabernae (botigues) i la cúria en posició central.

Restes del fòrum de la Colònia
Els darrers estudis certifiquen que la primera plaça pública es va definir a finals del s. II aC, en el moment en que la ciutat adquireix la seva forma urbana bàsica amb l'extensió del perímetre emmurallat i l'execució d'importants obres de sanejament públic com el col·lector dels carrers d'Apodaca i de l'Unió. Aquesta plaça es crea sobre part de l'oppidum ibèric (Kese) que, des del s. V aC, s'estenia per sobre d'aquest turó que dominava la badia portuària i la desembocadura del riu. 

Aquest estudis també demostren la possible existència del Capitoli, el temple dedicat a les tres divinitats principals del panteó romà (Júpiter-Juno-Minerva) que presidia la plaça pública. Era un temple de la més pura tradició itàlica, aixecat sobre podi, amb triple cella i planta períptera de sis columnes frontals. La configuració d'aquest diferents edificis dins del fòrum suposa la funció del fòrum com a centre polític, jurídic, comercial i religiós i al mateix temps mercat i lloc d'administració i representació per a la ciutat.

Exemple d'oppidum íber
Tríada capitolina
Posteriorment, en l'època d'August es produeix una profunda remodelació amb la creació d'una nova plaça al costat de la primera on destacava una basílica amb tribunal axial tenint com a centre l'estàtua d'August, també hi havia locals annexos. Aquesta basílica es tractava d'un edifici cobert, de tres naus, amb una columnata entorn de tot el seu perímetre que permetia elevar la nau central i il·luminar l'espai interior (14x4 columnes corínties). També constava de 12 locals annexos destinats als negocis i/o a les reunions de confraries religioses. al centre s'obria un absis rectangular, que s'ha identificat com l'aedes Augusti, separada de la nau lateral per dues columnes, el tribunal de justícia presidit per l'estàtua de l'emperador.


Cantó nord de la basílica, amb els locals i la columnata. 

A sota, en detall, l'aedes Augusti
En el mateix període que es construeix aquesta basílica també és construeix el teatre que té una relació urbanística i funcional directe tan amb el fòrum com amb el port.
Sota les ordres de Tiberi es reforma la basílica i es crea l'anomenada “plaça de les Estàtues”, un espai intermedi, accessible des de la basílica, que connectava amb un carrer (decumanus) al qual tenien façana les diverses cases (domus) documentades. 

A l'entorn de la basílica van aparèixer un bon nombre d'estàtues, algunes de les quals estan relacionades amb el culte imperial. A la plaça annexa a la basílica van ser trobades diverses estàtues de membres de la família imperial Juli-Clàudia. En el s. II dC el fòrum de la colònia experimenta noves reformes mantenint-se en ús fins a la segona meitat del s. IV, moment en què data l'enderroc de la basílica.
Més restes del fòrum
Aquest fòrum va ser destruït per un incendi durant una invasió dels bàrbars. A finals del segle XIX, en urbanitzar-se aquest sector de Tarragona, es van descobrir part de les ruïnes del fòrum. Uns estudis recents ens permeten suposar que les restes conservades actualment són una part de la basílica del fòrum.

En aquesta pàgina web, si baixeu fins a baix de tot, veureu una pestanya que si la cliqueu podreu fer una visita virtual a tot el fòrum de la Colònia de Tarraco.

Míriam El Mouhadab Carbonell
1r Batx

Comentaris

Unknown ha dit…
Una explicació exquisita.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)