LA HISTÒRIA DE PLATÓ

QUI ERA PLATÓ?

Plató, va ser una figura central en la filosofia grega del segle V aC, avui en dia és molt conegut, per això emergeix com un pensador fonamental en la tradició occidental. Va ser deixeble de Sòcrates, i mestre d'Aristòtil. Va contribuir en temes diversos com l'ètica, la política, la metafísica i l'epistemologia.

A través dels seus diàlegs, Plató explica la seva visió de la realitat i la veritat.

   Cap de Plató - Gliptoteca de Munic

PLANTEJAMENTS D'ARISTÒTIL

- A La República planteja la idea de la societat ideal, que la lideren filòsofs reis, que gràcies a tot el que saben, garanteixen la saviesa i la virtut.

- Una altra teoria que té és la de les Formes o Idees, la qual argumenta que "les coses tangibles són meres imitacions imperfectes de les essències abstractes, que constitueixen la veritable realitat".

- La "Al·legoria de la Cova", és una metàfora potent, destaca la relació entre la percepció i el coneixement.

    Al·legoria de la Cova - teoria de Plató

Aquesta teoria consisteix en la percepció i el coneixement. A través d'aquesta imatge, Plató expressa que el món percebut pels sentits és una ombra de la realitat autèntica, subratllant la seva preocupació per la veritat absoluta.

CURIOSITATS DE PLATÓ

- L'Agraïment a Sòcrates: Gran part del coneixement de Sòcrates prové de Plató, ja que Sòcrates no va deixar cap escriptura pròpia.

- L'Acadèmia de Plató: Després d'estudiar i viatjar amb altres filòsofs, Plató va establir l'Acadèmia a Atenes al voltant del 387 aC, era una escola de filosofia i ciències, considerada com la primera constitució d'educació superior de l'occident. Va existir durant nou-cents anys.

   L'acadèmia d'Atenes - Rafael Sanzio

- Amor Platònic: La frase "amor platònic" deriva del pensament de plató sobre l'amor. En alguns dels seus diàlegs, Plató discuteix la naturalesa de l'amor i la bellesa, destacant una forma d'amor pur i idealitzat que transcendeix l'aspecte físic.

COM ROMAN A L'ACTUALITAT?

Plató perdura avui com a influència clau en la filosofia, educació i política. La seva educació continua inspirant en les institucions educatives, mentre les seves idees sobre justícia, política i veritat encara són en els debats actuals.

La visió de Plató continua oferint una base conceptual per entendre temes fonamentals en àmbits de la metafísica i l'ètica. 

Per tant, moltes de les seves idees continuen ives en temes que ens preocupen i debatem dia a dia.

En conclusió, la influència de Plató transcendeix durant els segles, i ha sigut un representant en la filosofia, la política i la teoria del coneixement. La seva contribució de l'Acadèmia, i la seva profunda exploració de temes filosòfics, fan a Plató una figura imprescindible en el panorama intel·lectual de la humanitat.

Si voleu més informació sobre plató, us deixo aquest vídeo on es resumeix la seva vida perfectament.


Nora Agulló i Font 
4t ESO

Comentaris

Tigist Masllorens ha dit…
Quina bona entrada!! Molt interessant Nora. Es veu que a la República, Plató presenta una idea d'una societat ideal liderada per filòsofs reis que garanteixen la saviesa i la virtut. També desenvolupa la teoria de les formes o idees, argumentant que les coses tangibles són simmples imitacions imperfectes de les essències abstractes, la veritable realitat.
Felicitats!!
Judit Muñoz ha dit…
Molt bona entrada Nora! Plató creia que la realitat es alló que es etern i inmutable, allò que existeix en si mateix i que no depén de cap altre cosa per existir i a aquesta realitat l'anomenava "el món de les idees".
Hi ha alguna idea de Sòcrates que s'assembli a aquesta i que pugui haver influït o es una idea només de Plató?
Gil Claramunt ha dit…
Molt interessant. Aquest pensador com bé has dit, va ser molt important a l'antiguitat i fins i tot encara avui en dia estudiem les seves teoríes. Es considera que a l'any 387 a.C. Plató va fundar l'Acadèmia d'Atenes, una escola filosófica dedicada a investigar temes com les matemàtiques, medicina, astronomia... i és considerada la primera universitat del món occidental.

Com a curiositat Plató no era el seu nom real, sinò que era un sobrenom. Ell realment es deia Aristocles.

Bona entrada!!!
Nora Agulló ha dit…

Hola! Judit! Gràcies per la teva pregunta. Sembla que has començat amb una referència a Plató i la seva concepció de la realitat com "el món de les idees". Tot i que Plató és conegut per aquesta teoria, Sòcrates, el seu mestre, també va tenir una influència important en les seves idees. Malauradament, no tenim escrits directes de Sòcrates, ja que no va deixar cap obra escrita. La majoria de la informació que tenim sobre les seves idees prové dels diàlegs escrits per Plató, on Sòcrates és el personatge principal.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

LES CIUTATS ROMANES