GUIA MITOLÒGICA DE L'INFERN

Potser heu sentit a parlar d'una obra literària molt famosa anomenada La Divina Comèdia. Va ser escrita per l'italià Dant Alighieri al s.XIV. La seva trama es basa en el trajecte del protagonista, el mateix Dante, juntament amb el poeta llatí Virgili a través del Purgatori, l'Infern i el Paradís. 

Durant el viatge es torben a molts personatges cèlebres del món clàssic. Per tant, he decidit fer una petita guia perquè si algun dia us trobeu en la mateixa situació que el protagonista de la Divina Comèdia, pugueu saludar i identificar apropiadament als presoners de l'infern. 

Abans de començar la nostra visita, però, heu d'entendre una característica important de l'infern creat per Dant. Està constituït per nou nivells en forma de piràmide inversa, cada cercle reservat per un pecat en específic i progressivament més greu. 


Representació de l'infern de Dante

Ara ja podem iniciar el nostre recorregut. 

Després d'haver travessat el riu Aqueront amb la barca de Creont desembarquem en el primer cercle de l'infern: els llimbs. Aquí hi trobem a Hèctor (príncep troià) i Enees (protagonista de l'Eneida i fundador del llinatge que construirà Roma). Uns passos més endavant, si mireu a la vostra dreta veureu a Electra , filla de Agamèmnon i Clitemnestra. Per acabar, si us fixeu bé, potser podreu veure a Homer ,autor de la Ilíada, i els grans filòsofs Aristòtil i Sòcrates.  Tots aquest es troben aquí pel simple fet de no haver estat batejats. 

Continuem avançant cap al cercle dels luxuriosos. Com podreu veure, uns gran vents empenyen els presoners constantment per destorbar la seva pau. Si sou capaços de veure alguna cosa entre tant moviment potser entreveureu dues cabelleres rosses. Aquestes pertanyen a Aquil·les, l'heroi grec, i a Helena de Troia, acompanyada per París. 



Representació del 2n cercle de l'infern, Cecilia Pouso

Seguidament ens endinsem en el territori del golafres però no ens quedarem gaire ja que la mirada atenta del Cèrber no és gaire agradable de suportar. Per tant, avancem ràpidament cap al quart cercle: el dels culpables d'avarícia, precedit pel déu grec de la riquesa Plutó. Traspassem el cinquè cercle en la barca de Flègies pel bell mig del llac Estígia. 

En baixar de la barca ens trobem en el sisè cercle, on només hi trobem una figura del món clàssic, Epicur. Es veu que a Dante no li va fer gaire gràcia que el filòsof atenès negués l'existència de l'ànima. 

Anem apropant-nos a les profunditats i arribem al setè cercle: el dels violents. Mentre ens acostem al riu de sang bullint podreu observar la figura d'un gran monstre que no és ni més ni menys que el Minotaure. La raó de la seva presència aquí és bastant lògica si pensem en la seva dieta en el laberint. 


El Minotaure, Gustave Doré

Després de caminar una estona, ens torbem a les portes del vuitè cercle, destinat a les ànimes dels fraudulents. Si penseu en un dels enganys més famosos de la història serà fàcil identificar a un dels habitants del cercle: el creador de l'engany del cavall de Troia, Odisseu. 

Ara sí, ja hem arribat a l'última parada, el cercle dels traïdors. Uns dels que estan sent devorats per Satanàs són Brutus i Casi, dos dels romans que van trair a Juli Cèsar. 

Fins aquí la nostra visita guiada. Ara que ja sabeu a quines figures del món clàssic trobem a l'infern de Dant, per què creieu que va triar aquests personatges en concret? Esteu d'acord amb la seva tria?

Us deixo per aquí un vídeo per si voleu descobrir més sobre la Divina Comèdia i el seu autor:


Maria Teresa Valls
1r Batx

Comentaris

Amina Boukhzar ha dit…
Penso que Dante estava molt influenciat pel cristianisme, a tal punt que jutja i posa a l'infern a diferents filòsofs i escriptors perquè no estaven batejats encara que ells van viure i van morir molt abans de l'existència de crist i el cristianisme en si. A més afegeix a divinitats, que en teoria són immortals a l'infern. Penso que potser ho hauria ordenat diferent si no estigués influenciat per la religió? També ens expliques que va escriure sobre el paradís, hi ha algun tipus de filòsof allà? Com és el seu paradís i qui està present?
Maria Teresa Valls ha dit…
Hola Amina, contestant el teu dubte sobre el Paradís de Dante, és un lloc immaterial i eteri dividit en nou cels. La veritat és que no hi trobem ningun filòsof del món clàssic sinó més aviat filòsofs medievals com Tomàs d'Aquino. Una de les influències clàssiques que hi podem trobar és el nom dels diferents cels com: Venus, Mart, Saturn i tots els noms d'astres que venen de deïtats grecollatines.
Irene Roldán ha dit…
Maria Teresa, m'ha agradat molt la teva entrada! Ja coneixia els nou cercles de Dant Alighieri, però no sabia com estaven distribuïts, ara que ho sé crec que puc respondre la teva pregunta. Jo crec que va escollir aquests personatges per un motiu que és que al ser personatges reconeguts i que complien millor amb els seus requisits això li donava la capacitat de difondre popularment el seu pensament cristià de manera més efectiva entre la gent.Ara només per curiositat, com endreçaries tu els cercles?
Bruna Safont ha dit…
Bona entrada! Em sorprèn com Dant va triar personatges importants i els va posicionar en cercles específics, cosa que reflecteix les seves pròpies opinions i creences.
Dant va escollir aquests personatges per mostrar quins pecats considerava importants. Jo crec que va triar bé per expressar la seva manera de veure el que està bé i malament.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

LES CIUTATS ROMANES