LA FILOSOFIA MAI NO PASSA DE MODA

D'acord, d'acord, potser no tothom tindrà una reacció positiva en veure la paraula filosofia. Tu, jo i tothom sap que la filosofia (més dins de la joventut) no és que tingui gaire bona fama.

La filosofia no és aquella assignatura que et deixa amb mal de cap i et fa sospitar que el teu professor fa ús d'algun complement alimentari no gaire legal. Hem de veure-la sense prejudicis, sí, sí ja sé que és molt difícil, però mantenim la ment oberta i donem-li una oportunitat. La filosofia és igual d'important ara que fa milers d'anys! I sí, ens haurem de fer preguntes que potser no li trobem el sentit o som nosaltres els que no n'hi volem trobar un? Ja ho sé, moltes preguntes, però a veure si els podem trobar alguna resposta. Comencem des del principi i a veure si canvia la teva opinió sobre la filosofia.

Filosofia en grec vol dir "amor per la saviesa" i ara et pot semblar que el saber no t'agrada molt, però oi que t'agrada quan tothom està responent una pregunta i tu ets l'únic que saps la correcta? O quan li expliques amb facilitat un concepte a una altra persona i aquest l'entén gràcies a tu? Saber moltes coses, aprendre, ensenyar als altres el que saps... Ens encanta conèixer, els humans no parem d'aprendre i descobrir. No? Llavors potser hem de conèixer una mica més d'història sobre la filosofia.

Potser hem de trobar per què no t'agrada la filosofia, Sòcrates, si ja sé que ja saps qui és i segurament sabies com ensenyava als seus alumnes. Sòcrates feia preguntes als seus alumnes i feia després reflexionar sobre el que havien argumentat. Era un mètode molt efectiu perquè era el mateix alumne qui arribava a les seves conclusions i havia de pensar i reflexionar per si sol. Trobar la resposta nosaltres mateixos és una mica difícil i saber si és realment correcte més. Per això Sòcrates ajudava als seus alumnes fent preguntes per donar una pauta d'on havia de trobar la resposta i qüestionava el que deia per així trobar la correcta. Oi que és molt més interessant descobrir per nosaltres mateixos que no que ens donin la resposta des del principi? La filosofia ens dona aquesta possibilitat i llibertat.

Escultura de Sòcrates, anònim S.I

Però la manera en la qual ensenyava Sòcrates no era l'única, també hi havia els sofistes. Els sofistes van ser filòsofs i pensadors centrats en la retòrica, l'art de parlar, persuadir i convèncer. Creien que tot era subjectiu/relatiu i que tot es podia argumentar a favor o en contra d'algun tema. En canvi, Sòcrates que també era filòsof defensava la dialèctica com medi d'obtenir la veritat i que existia una veritat absoluta no tot era subjectiu o relatiu.

La scuola di Atene de Rafael Sanzio, 1509-1511

Tu què en penses? Creus que els sofistes tenen raó, tot és subjectiu? O existeix una veritat absoluta?

Amina Boukhzar

1r Batx

Comentaris

Martina Pareras ha dit…
Amina, m'ha agradat molt la teva entrada! L'has explicat molt bé i també és un tema interessant per veure amb més bons ulls la filosofia. Jo estic més d'acord amb els sofistes: la gran majoria de coses es poden argumentar a favor o en contra, ja que les persones tenim diferents opinions. I hi haurà gent a favor de la tesi i d'altres que estaran en contra. Tu que en penses, estàs d'acord amb els sofistes o amb Sòcrates?
Maria Teresa Valls ha dit…
Molt bona entrada! Està bé adonar-se que la filosofia no és una classe de l'institut sinó que la podem trobar en la nostra vida quotidiana. En relació amb la pregunta final, crec que és difícil definir una veritat absoluta, ja que tot depèn de cadascú, per tant, és més aviat subjectiva però també hi ha veritats absolutes com que, per exemple, la terra és rodona.
Ishtar Botey ha dit…
Molt bona entrada Amina! M'ha agradat moltíssim.
La meva opinió sobre la pregunta final, penso que no hi ha una veritat absoluta per a tot ja que cadascú de nosaltres pensa de maneres diferents i cadascú té les seves opinions personals. Però per altre banda, crec que hi han coses a la vida que nomes poden tenir una veritat absoluta i que no es poden discutir.

M'ha agradat molt el tema del qual has parlat. Mentre llegia, anava reflexionant sobre coses que no havia reflexionat abans i m'ha ensenyat coses noves que no sabia.

Moltes gràcies Amina.
Bruna Safont ha dit…

Bona entrada! M'agrada la descripció del mètode d'ensenyament de Sòcrates. La veritat pot ser descoberta mitjançant la reflexió personal i la participació activa en el procés de pensament.
Respecte a la teva pregunta, hi ha dues opcions: depenent de com ho vegis, o que hi ha una resposta correcta per a tothom. Jo penso que la veritat pot ser una mica de les dues coses. Potser hi ha coses que són certes per molta gent, però també pot dependre de com cadascú ho veu. No és tan senzill com triar entre dues opcions. La veritat pot ser diferent segons el moment i la manera de veure les coses, fent la nostra visió del món més interessant.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)