EL MUR D'ADRIÀ

Hi ha molts murs que han passat a la història per diferents raons, per exemple la gran muralla Xina o en mur de Berlín. El mur del qual us parlaré ara potser no és tan famós, però és igual d'interessant.

El mur d'Adrià, conegut com a Vallum Aelium en llatí, és una impressionant estructura històrica que s'estén al llarg del nord de Britannia, l'actual Anglaterra. Va ser construït durant el regnat de l'emperador romà Adrià en el segle II dC.


Mapa de Britania

Aquest monument representa no només una meravella de l'arquitectura, sinó també un símbol de l'ambició i la determinació de l'imperi romà.
El propòsit principal del mur d'Adrià era establir una frontera amb defenses contra els bàrbars provinents del nord (actual Escòcia).

La construcció del mur va començar al voltant de l'any 122 dC i s'estenia des de la costa est fins a la costa oest d'Anglaterra. Tenia una llargada d'aproximadament 117 quilòmetres. Contenia fortificacions i torres de vigilància, creant una línia imponent que s'elevava fins a tres metres d'alçada en alguns llocs.

El mur d'Adrià no només tenia una funció militar, sinó que també servia per al control i la recaptació d'impostos per a regular el comerç de la frontera. Amb els anys, el mur s'ha convertit en un testimoni de la presència romana a la regió, amb restes arqueològiques que mostren molts detalls sobre la vida quotidiana de l'antiga Roma.

Avui en dia, el mur d'Adrià és considerat patrimoni de la humanitat per la UNESCO i atreu a visitants de tot el món. Els trams millor conservats són Housesteads i Vindolanda, on els turistes poden admirar les ruïnes de les fortificacions i fer-se una idea de com era la vida a la frontera romana. Amés, el mur també s'ha convertit en un símbol de resistencia i determinació, destacant l'habilitat de l'enginyeria romana per crear estructures que han aguantat al llarg dels segles.


Mur d'Adrià

En resum, el mur d'Adrià és molt més que una simple barrera física. És una prova de la grandesa de la civilització romana, una obra mestre de l'enginyeria que ha resistit el pas del temps i que continua explicant la història d'una època passada a través de les seves pedres i ruïnes.

Judit Muñoz

4t ESO

Comentaris

Maria Teresa Valls ha dit…
Saps que el mur d'Adrià va ser notícia fa uns mesos? Doncs es veu que en un indret pel qual passa el mur hi trobàvem un dels arbres més famosos i fotografiats de tota Anglaterra, conegut com a Sycamore Gap tree. Malauradament, va ser notícia perquè el van tallar deliberadament. T'animo a buscar fotos de l'arbre abans de ser talat perquè la seva localització és molt curiosa.
Irene Roldán ha dit…
Has fet una entrada interessant! No coneixia aquest mur i investigant una mica més he trobat informació extra que potser et sembla interessant. A la part meridional del mur es van trobar amb una gran fossa d'uns sis metres d'amplada i tres de profunditat que no estava destinat a la defensa sinó que es creu que antigament s'utilitzava per fer rituals religiosos.Tu per que creus que el feien servir?
Tigist Masllorens ha dit…
Bona entrada!! Jo et diria que els soldats romans destinats al mur d'Adrià interactuaven amb les comunitats locals, influint en la seva cultura i costums, i creant una vida comunitària activa al costat del mur. Es veu que aquesta interacció entre forces romanes i poblacions locals ha tingut un impacte notable en la història i la cultura de la regió.
Nora Agulló ha dit…
Que interessant Judit! Et voldria preguntar una cosa que no m'ha quedat del tot clara:

Més enllà del seu valor històric, quina utilitat té actualment el mur d'Adrià per a la gent de la regió? Has dit que és un símbol de resistència, però té alguna actualitat avui en dia?
Gil Claramunt ha dit…
Molt bona entrada! No coneixia l'existència d'aquest mur i molt menys que encara en quedessin les restes. Això ens demostra que la construció de murs per separar territoris és una tècnica molt antigua que ja s'utilitzava en èpoques romanes. Només afegir que aquets mur està fet de pedre picada i que te gruixos de més de 3 metres d'amplada i fins a 6 metres d'alçada per la qual cosa era molt dificil de creuar i aixì complia amb la seva funció.
Sort que cada cop hi ha menys murs que separen territoris i la seva gent.

Bona Feina!!!
Amina Boukhzar ha dit…
Molt interessant conèixer construccions que potser no són tan conegudes dels romans, en veure la distància que recorre i els detalls que té augmenta la curiositat de sobre com ho van fer, ho han descobert? Perquè hem de tenir en compte que en aquell moment no tenien la tecnologia que tenim ara i clarament seria una tasca molt dura construir murs d'aquesta manera. I creus que potser es va fer servir una tècnica semblant a la que es feia servir a altres cultures o que van desenvolupar la seva?
Judit Muñoz ha dit…
Bona pregunta Nora!
Actualment el mur d'Adrià te una finalitat turística, ja que ja no serveix com a frontera per separar els territoris anglesos.
Carla López ha dit…
Bona entrada Judit! ara que la frontera ja no existeix perquè serveix la frontera exactament, o perquè la preserven?
Judit Muñoz ha dit…
Bona pregunta Carla. Aquest mur es preservat perque es un tros de la historia de la nostra societat i de la seva. En aquest mur segur que s'han fets molt descobriments sobre com vivien els romans.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)