MITES DE CREACIÓ DEL MÓN: EXPLORANT ELS ORÍGENS UNIVERSALS

En la mitologia de diverses cultures, es troba un tema comú que ha fascinat a la humanitat al llarg dels segles: els mites de creació del món. Aquests relats, que varien enormement entre cultures, ens ofereixen  una visió única de com diferents societats imaginaven el naixement i la formació del nostre univers.

Mitologia Grega: El Caos i la Creació Ordenada

En l'antiga Grècia, el mite de la creació comença amb el Caos, una entitat primordial sense forma ni límits. A mesura que els déus sorgien, el cosmos prenia forma amb Gaia (La Terra) i Urà (el Cel). Aquests déus van donar vida als titans i, finalment, als déus olímpics, establint un ordre diví en l'univers.                           

Mites Nòrdics: El Gènesi dels Mons
La mitologia nòrdica ens presenta un relat de creació que involucra al gegant *Ymir, del qual emergeix els déus *Aesir. La creació de *Midgard, el món dels humans, es duu a terme a partir del cos *Ymir. Arbres i animals també neixen de parts especifiques d'aquest ser primordial.

Yggdrasil o arbre de la vida

Mites Hindús: *Brahman i la Dansa Còsmica
En la mitologia hindú, la creació del món està vinculada al déu *Brahman, la realitat última. Des del seu estat de meditació, van sorgir les vinculacions primordials que van donar lloc a la dansa còsmica de *Shiva. D'aquesta dansa van sorgir els elements essencials que conformen l'univers.

                                     
                                           Mitologia Hindú, The Fausto Rocks Yeah

Mites Aborígens Australians: Éssers del temps del Somni
Les cultures aborígens australianes tenen mites del temps del Somni, on éssers mítics viatgen per la terra, donant forma a la topografia i creant la vida. Cada element de la naturalesa està connectant amb aquests éssers, formant un llaç espiritual i físic amb la creació.

Temps del somni per Mark O'Neil

Mitologia Maia: Els Quatre Sols
La mitologia maia descriu el procés de creació a través de diversos intents, representats pels *Quatre Sols. Cada sol representa un cicle de creació, destrucció i renovació. L'actual món humà és el resultat del quart i últim sol.


                            Mitologia Maia per "Jesus de la Helguera"

Aquests mites de creació del món no sols il·lustren la diversitat de visions culturals, sinó que també revelen com les societats antigues intentaven comprendre i explicar els orígens de l'existència. Cada mite és un testimoniatge de la creativitat humana per a abordar preguntes fonamentals sobre l'univers i el nostre lloc en ell.

Bruna Safont
4t ESO 

Comentaris

Judit Muñoz ha dit…
Bona entrada Bruna!
Podem veure com cada cultura ha creat el seu propi mite per l'origen del món. Aquests mites mostren com la gent imaginava que havia començat tot. Es destaca la creativitat humana per entendre l'univers i quin es el nostre lloc en ell.

Molt bona entrada!
Irene Roldán ha dit…
Has escollit un tema interessant, bona entrada! M'ha cridat especialment l'atenció perquè fa un temps vaig fer un treball sobre l'origen de l'univers explicat per la tribu africana Boshongo. Aquest relata com al principi només existia Bumba, l'aigua i l'obscuritat. Diu la llegenda que Bumba sempre emmalaltia pel seu sentiment de soledat i que un dia va vomitar i del vòmit van sorgir la lluna i les estrelles. El déu va vomitar una altra vegada i van sorgir els animals (inclosos els humans). De tot el que va sorgir del vòmit va anar evolucionant fins a arribar a la que abans era l'actualitat. Segons aquesta teoria tot és vòmit de deu, que et sembla?
Carla López ha dit…
Bona entrada Bruna! m'agradat molt la part de la foto de la cultura hindú , una pregunta com es relaciona la cultura hindú amb la grega? m'encantaria saber la resposta!
Tigist Masllorens ha dit…
Bona entrada!
Es veu que aquests mites no només serveixen per explicar els orígens de l'univers, sinó també serveixen per transmetre valors culturals i ètics. En les antigues societats, no només intentaven comprendre com funcionava l'univers, sinó també buscaven un mètode perquè tots ens entenguéssim. Ho van fer establint normes de comportament i justificant "pràctiques rituals". Així que els mites de creació no només són narratives sobre l'origen del món, sinó també peces importants en la comprensió de la cultura i la identitat comuna.
Aina Garcia ha dit…
M'agrada molt la teva entrada Bruna! Es interessant com cada cultura té el seu propi mite ben diferent dels altres i cada mite reflecteix el entorn i els valors fonamentals de cada cultura. Per exemple en el mite de la creació dels aborígens australians es deia que al principi tot era fosc i que un dia va apareixer la primera albada acompanyada de una melodia, cada vegada la melodia se seperava en harmonies i cada veu es convertiria en un element de la terra i en els éssers vius. En aquest cas aquest mite explica indirectament la importancia dels elements de la terra i la perfecció i balanç entre ells per als aborígens ja que vivien dels elements naturals.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

LES CIUTATS ROMANES