EL MITE DE CRONOS I EL NAIXEMENT DELS DÉUS DE L'OLIMP

QUI ERA CRONOS?

En la mitologia grega, Cronos era un tità. Era fill d'Urà (el cel) i de Gea (la terra). Ell va destronar al seu propi pare per així convertir-se en el primer rei del món, és a dir, governava sobre tothom, fins i tot dels seus germans. El poder de Cronos consistia en controlar i manipular el temps, però ell bàsicament ho utilitzava per destruir i fer el mal al món.

DE QUÈ TRACTA AQUEST MITE?

Aquest mite ens explica com Cronos, fill de potències primordials i representat com Saturn, es va tornar un dèspota molt perillós. 

Es va casar amb la seva pròpia germana, Rea, amb la qual van tenir diversos fills i filles: Hera (deessa protectora de donzelles, el matrimoni, la maternitat i la viudesa), Demeter (deessa de l'agricultura), Hèstia (deessa del foc de la llar), Posidó (déu dels mars) i Hades (déu de l'inframon), coneguts com els déus de l'Olimp. Però tot just els fills van néixer, el seu pare Cronos els va devorar.

Saturn devorant un fill - Francisco de Goya 

Després de que Rea i Cronos tinguessin aquests 5 fills, en van tenir un més, Zeus(déu del cel i del tro), però quan Rea el va donar a llum, el va donar a Gea sense l'aprovació del seu pare. Dies després Cronos va reclamar el seu fill, però Rea el volia protegir, així que va decidir agafar una pedra i envoltar-la de bolquers, i Cronos no va tardar ni un minut en devorar la pedra, pensant que era Zeus.

   Júpiter d'Esmirna - anònim

Quan Zeus va créixer, va fer-se coper del seu pare Cronos. A una de les copes que li portava, Zeus va posar-li una espècie de poció perquè vomités a tots els seus germans, i així va ser. Al lideratge de Zeus, tots els déus de l'Olimp es van unir en contra dels titans i els van derrotar. Gràcies a això Zeus es va convertit el el suprem de tots els déus

QUIN SIGNIFICAT TÉ AQUEST MITE?

Aquest mite és el principi de molts més mites consegüents, ja que va donar entrada a l'univers, pel fet que Cronos era fill de potències primordials (Urà i Gea). El mite va fer que el caos i el desordre que existia, comencés a agafar forma i a tenir més sentit, gràcies a els déus de l'Olimp.

Aquí us deixo un vídeo molt entenedor relacionat amb Cronos:


Nora Agulló 
4tESO

Comentaris

Martina Pareras ha dit…
M'ha agradat molt aquesta entrada Nora! El mite de Prometeu és un mite molt interessant, sobretot perquè ens explica el principi de tots els mites posteriors. A més has aportat molta informació, però un fet interessant és que qui li va donar la posició a Zeus per derrotar al seu pare va ser una titànca anomenada Metis.

Nora Agulló ha dit…
Moltes gràcies Martina! Em sembla molt interessant l'aportació que has fet, ja que es algo que podria haver introduit!
Aina Garcia ha dit…
Un mite molt interessant Nora! L'he sentit més d'alguna vegada i cada cop que el llegeixo em pregunto: perquè Cronos es menjava els seus fills? Hi ha alguna explicació derrera o simplement el perquè és un fet irrellevant?
Nora Agulló ha dit…
Hola, Aina! M'alegro que t'hagi agradat i que te l'hagis llegit més d'un cop!, respecte a la teva pregunta... Es diu que Cronos es va assabentar a partir de Gea que un fill seu estava destinat a derrotar-lo, com ell havia derrocat al seu pare, per aquest fet es tragava als seus fills tan aviat com podia!
Paula Soldado ha dit…
M'ha agradat molt la teva explicació Nora! M'ha semblat un mite molt interessant i ho he estès tot. Tot i així, saps que va passar amb Rea després de donar-li la pedra a Cronos?

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

LES CIUTATS ROMANES