ELS INICIS DE LA DEMOCRÀCIA A ATENES

Els països del món van sempre evolucionant, canviant, i sempre tendeixen a seguir el mateix patró de modernització, bé aquí: les poblacions abundants confessionals, es van tornant laiques a poc a poc, dels mons imperialistes a una relació d’estat nació, les poblacions i societats passen de ser agrícoles i rurals a ser urbanes i industrials. Però ens estem deixant una cosa fonamenta’l per la modernització d’un país, i és senzillament el sistema de govern. I és que estimat lector, hi ha un mecanisme de govern que no es discuteix mai, la seva funcionalitat, el seu servei, la seva integritat o bondat, simplement es dona per bo. Podeu esbrinar quin? La democràcia. Però per plantejar-nos aquestes preguntes primer em de saber com van ser els inicis de la demoràcia a Atenes.

Els inicis de la democràcia a Atenes es remunta al segle V aC, específicament l’època on governava Clístenes d’Atenes (570 aC-507 aC) aquest va ser qui va introduir la democràcia a l’antiga Atenes deixant enrere l’oligarquia.

Va haver-hi moltes causes principals per les quals es va instaurar aquest nou sistema de govern. Jo n’esmentaré 4.

A l’aristocràcia dels eupàtrides, la societat  atenesa estava marcada per sèries tensions entre els diferents grups, especialment els aristòcrates i els ciutadans comuns. Aquestes tensions eren degudes a les desigualtats tant polítiques com econòmiques. La segona causa se centra, evidentment en els conflictes interns i guerres, les lluites polítiques i la divisió de poder Atenes experimenta entre les faccions aristòcrates i els líders populars, aquest conflicte se centraven habitualment en la distribució de poders i recursos, el que generava desconfiança i descontentés pel govern que liderava la societat i la població.  Per tercera causa tenim la influència, de figures com Soló i Clítenes van promoure reformes polítiques i van obrir el camí cap a la democràcia incloent la introducció d’unes lleis més equitatives, i la creació d’un sistema més participatiu.

En l’àmbit educatiu, destaca la influència significativa de l’ensenyament filosòfic en el desenvolupament del pensament crític i filosòfic. Aquesta influència va tenir un paper crucial en l’antiga Atenes i va ser promoguda per dues figures filosòfiques de renom: Sòcrates i Plató. Aquests dos pensadors no només van transmetre coneixements filosòfics sinó que també van inculcar l’esperit del qüestionament profund als seus alumnes.

Sòcrates i la seva incansable recerca de respostes va portar al qüestionament de les estructures de poder existents a Atenes. Sòcrates no temia a desafiar les autoritats i provocar la reflexió crítica a la societat. 

Per altra banda, Plató deixeble de Sòcrates, va dur endavant la filosofia del seu mestre i la va expandir. A la seva Acadèmia. Platò no només ensenyava filosofia, sinó que també explorava les qüestions polítiques i socials. La seva obre
“La República” n’és un clar exemple del seu interès en la cerca de sistemes polítics més justos. A través dels seus diàlegs i escrits, Plató va influir en les generacions posteriors de pensadors i polítics.

En resum, la democràcia a Atenes va sorgir com una resposta a tensions socials i polítiques, amb l’objectiu d’equilibrar el poder i les desigualtats. Això es va aconseguir mitjançant reformes polítiques i l’adopció d’un sistema més participatiu. A més, l’educació filosòfica promoguda per Sòcrates i Plató va fomentar el pensament crític i el qüestionament de les estructures de poder, contribuint a la formació d’una ciutadania més informada i crítica. En conjunt, aquestes influències van ser crucials en la creació i el desenvolupament de la democràcia a l’antiga Atenes. 

Mercè Vila Valentí 

1r Batx 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

LES CIUTATS ROMANES