CUPIDO I PSIQUE

Cupido és la versió romana del déu Eros de la mitologia grega, i Kamadeva de la mitologia Hindú. Per a els romans Cupido era fill de Venus i Mart.

Actualment, Cupido és un dels símbols més emblemàtics del dia dels enamorats (14 de febrer), i se'l representa com a un nadó amb ales, un arc i dos tipus de fletxes diferents, unes amb la punta d'or, que causen l'amor i unes altres de plom, que causen just el contrari, l'odi i la indiferència.

El mite

El seu mite comença amb una noia anomenada Psique, que, tot i que era la més bonica i la més llesta de tres germanes, no estava casada, ja que cap home se sentia digne de la bellesa de la jove. Això va fer que Venus, la deessa de l'amor es posés gelosa i enviés el seu fill Cupido, que sempre l'ajudava, a fer que la noia s'enamorés de l'home més lleig que pogués trobar. 

Cupido va anar a complir la seva missió, però quan es disposava a disparar a Psique es va punxar amb una de les seves fletxes de punta d'or i es va quedar tan perdudament enamorat d'ella que se la va emportar a un castell situat en una muntanya.


El rapte de Psique William-Adolphe Bouguereau 1895

Ell l'anava a veure cada nit sense excepció, però no li deixava veure la seva cara, ja que volia que l'estimessin com a un home, no com a un déu. Un dia, Psique va decidir invitar a les seves germanes al castell amb el permís de Cupido, que no va veure cap inconvenient. Les seves germanes però, van convèncer a Psique per que mirés a Cupido aquella nit. Seguint el mal consell de les seves germanes, Psique va decidir mirar-lo i Cupido la va deixar dient que l'amor no pot viure sense confiança.

Després d'aquella nit Psique va tornar a la seva antiga vida, però no va deixar de buscar el seu estimat. També superant les proves que li imposava la deessa Venus, una de les quals consistia en portar una petita caixa a l'infern amb l'única condició de no obrir-la. Tot i les advertències de la deessa, Psique va obrir la caixa i va caure en un son tan profund que semblava la mort.

Quan Cupido la va trobar va fer tot el possible per despertar-la, quan va aconseguir el seu objectiu els déus van veure tot l'amor que hi havia entre els dos joves i van decidir convertir a Psique en deessa perquè així els dos enamorats poguessin viure junts per sempre.

Judit Muñoz 
4t ESO

Comentaris

Claudia Claramunt ha dit…
Aquest mite de CUPIDO Y PSIQUE ens explica la història de l'enamorament entre els dos, però també ens il·lustra un altre missatge prou important, quin creieu que pot ser?
Irene Roldán ha dit…
Encara que Cúpid és un personatge conegut mundialment, molts no saben la seva història (Incloent-me). M'ha semblat una història amb un toc tràgic però bonica a la vegada. Això és perquè encara que no podien estar junts l'amor que es tenien mútuament finalment va superar totes les prohibicions.
També m'agrada el fet que encara estar separats es preocupaven l'un per l'altre. La demostració d'això és quan Cúpid es torna a trobar amb Psique que estava en un estat de son profund, encara que ell va ser qui la va deixar no dubta a tornar a despertar-la perquè l'amor que sent per ella va més enllà del conflicte que va fer que la deixés.
Tigist Masllorens ha dit…
Bona entrada Judit. També et diria Psique es va quedar embarassada al cap de poc temps que estiguessin junts. Molt interessant!
Paula Soldado ha dit…
Bona entrada Judit! M'ha agradat molt la història i com ensenya que en una relació la comunicació i confiança és funamental. Saps per això, perquè Venus es posa gelosa de Psique? Hi ha alguna història darrere?
Judit Muñoz ha dit…
Molt bona pregunta Paula! No hi ha cap història en concret darrera de la gelosia de Venus, l'única raó per la que Venus es posa gelosa es que cap home se sent suficient al costat de Psique i Venus no podia acceptar que hi hagués algú igual o més bella que ella en el món.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

LES CIUTATS ROMANES