EL MITE DE LA DEESSA CÍBELE

Dins la mitologia Grega hi ha molts mites. Un dels mites és el mite de la deessa Cíbele. 
Cíbele era una deessa de la naturalesa i de la fertilitat. La fertilitat tenia com a símbol la maternitat. A més, també té com a símbols uns lleons que l'envolten i que l'acompanyen. A l'antiga mitologia romana, Cíbele, era la "gran mare".

Aquest mite grec consisteix en què Zeus, rei dels déus i el que controla l'univers, un dia va tenir un somni. Va somiar en una muntanya anomenada Dídimo. Mentre Zeus dormia i tenia el somni, li va caure una mica de semen a terra. De sobte, d'aquesta gota de semen, va néixer una criatura anomenada Agdistis. Però no era una criatura normal ni corrent, era una criatura que va néixer amb dos sexes. 

En conseqüència de que aquesta criatura va néixer amb dos sexes, els deus molt preocupats per la força de Agdistis, van castrar-la. Es a dir que li van tallar els genitals. Li van castrar per transformar-la en una deessa. Li van transformar en la deessa Cíbele. 

Després d'un temps, de les sobres que li van tallar a Agdistis, va néixer un arbre: un ametller. D'aquest arbre, en va néixer un nen. Aquest infant va estar una mica abandonat, per tant, va ser criat per unes cabres. Quan aquest nen petit va créixer, la deessa Cíbele va començar tenint sentiments per ell i estava sentint emocions amorosos cap a ell. El problema era que el nen estava enamorat d'una altra dona, no d'ella. Aleshores, la deessa Cíbele, estava tant trista i deprimida que la va castrar.


Deessa Cíbele 

Aquesta imatge representa la deessa Cíbele acompanyada per dos lleons a cada costat. Un dels lleons és home i l'altre dona. Representar que en el mite, la deessa Cíbele, abans, va ser home i dona a l'hora. Aquests lleons s'anomenen Atalanta i Hipómenes.

Ishtar Botey Riaza
1r Batx

Comentaris

Ishtar! M'agrada molt la teva entrada. Aquest mite m'agrada molt perquè te una història fascinant i complexa que ressalta la riquesa de la mitologia grega. En aquest mite, es pot veure una representació de la transformació i la dualitat, que són temes importants en moltes cultures i religions.
També perquè és una narració intrigant que reflecteix la complexitat de les relacions divines i com aquestes es poden entreteixir amb aspectes com la natura, la dualitat de gènere i les emocions humanes.
Bona feina!

Paula Soldado ha dit…
Molt bona entrada Ishtar! Desconeixia aquest mite i m'ha semblat molt interessant i entenedor de la manera que ho has explicat. Saps per això, com es deia el nen que va néixer de l'ametller i que va ser criat per les cabres?

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

LES CIUTATS ROMANES