EL MITE D'ORFEU I EURÍDICE

Orfeu era músic, poeta, amant i protagonista de diferents mites. Va ser el fill d'Apol·lo i de la musa Calíope. Explica les seves tendències artístiques des de la seva infància i la seva associació amb el sol, el símbol del seu pare. També es diu que va ser ell qui li va regalar la seva primera lira, composta per set cordes i ell n'hi va afegir dues perquè en tingués nou, com les muses.

Orfeu, Franz Caucig

La història en què es basa aquest mite va començar quan Orfeu es va enamorar profundament d'Eurídice; més endavant es van casar i van gaudir d'un amor únic i apassionat. Això va ser, però, fins que Eurídice va morir a causa d'una mossegada d'una serp mentre fugia del pastor Aristeu que intentava raptar-la. Altres versions diuen, però, que va morir mentre passejava amb Orfeu.

La mort d'Eurídice, Erasmus Quellinus II

Tot seguit Orfeu, que estava molt desconsolat, va decidir anar-la a buscar a Hades (la terra dels morts). Orfeu va aconseguir commoure a Caront gràcies al seu dolç cant i així va aconseguir travessar el riu Estígia, el límit entre el món dels vius i els morts. Després, va convèncer a Persèfone i Hades perquè li deixessin emportar-se a Eurídice amb la condició que no la intentés mirar fins que li toqués la llum del sol.

Orfeu i Eurídice van empendre el camí un rere l'altre però Orfeu tenia el dupte de si Eurídice el seguia o Persèfone l'havia enganyat. No va poder suportar la temptació i la va mirar i Eurídice va ser tornada a Hades. Orfeu, desesperat, va intentar tornar a buscar-la però aquesta vegada Caront no li va permetre.

Arribats a aquest punt, Orfeu no tenia cap motiu per viure i va voltar pel món amb la seva lira fins a creuar-se amb les Mènades, que li van demanar que toqués alguna peça. Orfeu s'hi va negar i les Mènades el van esbocinar i van llençar el seu cap al riu on, segons la història, encara s'hi pot sentir el so de la seva veu cantant i cridant a la seva estimada.

A continuació podeu veure les diferents formes que pot ser representada la història d'Orfeu i Eurídice:


Neus Llovera
1r batx

Comentaris

helena rovira ha dit…
Si Orfeu hagués confiat més amb Hades i Persèfone i no s'hagués girat a mirar a Eurídice (ja que ell es pensava que potser l'havien enganyat i ella no estaria allà) , Eurídice no hagués tornat a la terra dels morts i ell encara estaria viu junt amb el seu amor.
Una de les moralitats d'aquest mite podria ser que fos que a vegades s'ha de confiar per molts dubtes que puguis tenir.
M'ha agradat molt l'entrada, sempre m'ha interessat aquest mite i ara n'he pogut aprendre molt més. Però tinc un dubte, on es situa tota aquesta història?

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES