TIRÈSIES

Tirèsies va ser el vident més important de la mitologia grega. De fet, apareix en diversos mites endevinant el futur. Per això ens hem de remuntar al principi del seu mite.

Tirèsies apareix davant d'Odisseu durant el sacrifici, J. Heinrich Füssli        

Hi ha dues versions del mite. La primera diu que Tirèsies va veure a la deessa Atenea banyant-se al mont Helicó. Aleshores, quan la deessa se'n va adonar, el va castigar privant-lo de la vista. Llavors, la mare de l'home li va pregar que li tornés el sentit. La deessa el que va fer va ser purificar-li les orelles i li va atorgar la capacitat d'entendre el llenguatge dels ocells, de la mateixa manera, també li va conferir una vida més llarga que a la resta de mortals. 

Per altra banda, la versió més coneguda del mite és la següent: Un dia, Tirèsies anava per la muntanya i es va trobar unes serps fent el coit. Aleshores va colpejar a la serp femella i aquesta el va convertir en dona com a venjança. Uns anys més tard es va trobar a la mateixa parella de serps practicant el coit altre cop i aquesta vegada en lloc de colpejar a la femella colpejà al mascle de manera que el va convertir en home tornant-li el seu sexe original. 

Tirèsies colpejant a les serps, J. U. Krauss

Al cap d'un temps, Zeus i Hera estaven discutint sobre qui sentia més plaer durant el coit, si l'home o la dona. De manera que per solucionar el problema van cridar a Tirèsies ja que ell era l'únic que havia estat en la pell dels dos. Tirèsies finalment es va decantar per l'opinió de Zeus, i era que les dones sentien més plaer. Aquesta decisió va fer enfadar molt a Hera i com a conseqüència va tornar cec a l'home. Però Zeus, satisfet amb la resposta de Tirèsies li va atorgar la clarividència, fent així que tot i no recuperar la seva vista, pogués veure el futur. 

Tot i que no podia fer ús de la seva vista, veia el futur contemplant el comportament dels ocells, però utilitzant altres sentits com l'oïda. Tot i així, alguns afirmen que gaudia de la companyia d'un pigall (noi que acompanyava al cec). 


Vídeo on aprofundeix més sobre la història de Tirèsies

Paula García Balbín
1r Batx

Comentaris

Amy Serres ha dit…
Una entrada interessant. Tirèsies també va ser el mateix vident que va profetar que Èdip de Tebes acabaria matant el seu pare i casant-se amb la seva mare. Aquesta predicció va acabar sent certa, ja que Èdip, quan es va intentar escapar del seu destí, va acabar fent justament el que ell deia.
Laia Bardolet ha dit…
Bona entrada. M'agradaria saber si quan Tirèsies va ser una dona, quina va ser la opinió dels déus, triomfava entre els homes o les dones, la gent sabia que era ell realment?
Responent a la segona pregumta de la Laia, la gent sí que ho sabia, per això després li van demanar a ell els déus.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES