LA CAIXA DE PANDORA

Solem utilitzar la frase "obrir la caixa de pandora" molt sovint, referint-nos a quan diem o fem alguna cosa de manera impulsiva, sense pensar-ho dues vegades, però, d'on ve aquesta expressió? Aquesta expressió ve donada pel mite de Prometeu

Al Tità Prometeu se li va ordenar la creació del primer home, Prometeu disgustat amb la mala sort que els havien donat als homes els déus va decidir robar el foc del cel per donar-ho als homes i fer que aquesta mala sort no fos tant dolenta , Zeus enfadat per aquest robatori va ordenar a Hefest Atena que creessin la primera dona, Pandora, com a venjança, va ser formada i mollejada a l'aspecte mortal amb argila. Pandora va ser dotada de la bellesa més pura, d'astúcia, intel·ligència... Cada déu li va atorgar una qualitat diferent, dotant-la d'aquesta manera amb les millors virtuts, però Hermes va dotar-la també amb el do de la mentida.

Estàtua de Pandora
























La bella i formosa noia va ser creada per venjar-se de Prometeu, Zeus la va entregar com a esposa al germà de Prometeu, Epimeteu. Es van enamorar i es van casar. Zeus va fer un regal de noces a la parella, una caixeta, anomenada piteus, li va donar aquesta caixa a Pandora perquè l'entregués al seu espòs Epimeteu. Pandora tenia totalment prohibit obrir la caixa, ja que dins es trobaven tots els mals existents. Pandora que per sort o per desgràcia va estar dotada amb el do de la curiositat, no va poder resistir-se i va acabar obrint la caixa. En obrir-la tots el mals del món van sortir escampant-se per tot arreu. Pandora espantada i atemorida pel que havia fet va tancar la caixa tant ràpid com li va ser possible, deixant dins l'únic element positiu, l'esperança.

Aquest mite té algunes variants, una d'elles és que la caixa contenia bens de Zeus i que aquests eren un regal de noces per Epimeteu i que pandora obrís la caixa de manera imprudent va fer que els bens tornessin a l'Olimp. Aquesta versió va relacionada en el producte de joieria "pandora", aquestes joies, són uns braçalets de cadena de plata als quals se'ls van afegint petites peces de diferent mida, forma i colors, aquestes peces representen tots els béns que Pandora va deixar escapar a l'obrir la caixa. Una segona versió és que pandora, en base al mateix argument del mite redactat primer, és que Pandora al veure la catàstrofe que havia causat i adonant-se que només s'havia quedat l'esperança dins la caixa, va dedicar-se a repartir-la als homes.


   La caixa de Pandora. S.VII a.C

Laura Rovira
1r batx

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES