TESEU I EL MINOTAURE

El minotaurs és una criatura mitològica meitat home, meitat toro. Aquesta criatura es pot trobar en diversos mites, com per exemple, en el mite de Teseu i el Minotaure, que és un dels més coneguts i importants en el món greco-romà. I és el mite en el que ens endinsarem, en aquest cas.

Teseu i el Minotaure
Antonio Canova-1781/83
 

Tot comença quan Egeu, rei d'Atenes, mata al fill de Minos, Androgeu, desprès de guanyar les Olimpíades que feien en honor als déus. Aquest fet fa que Creta envaís a Atenes, que ràpidament es va veure assolada per la fam i les malalties. Al trobar-se en aquestes condicions, Egeu va haver d'acceptar el tracte de Minos, rei de Creta.

Minos va posar un tribut a Atenes; cada nou anys, els atenencs, havien d'oferir set nois i set noies per ser devorats per el minotaure. Teseu, en assabentar-se, decideix presentar-se, sense fer cas a les protestes del seu pare, per intentar acabar amb la bèstia. Però, abans de marxar, li deixa en clar que, si guanya, les veles del vaixell seran blanques, en canvi, si perd i mor, les veles seran negres.

Teseu es troba amb Ariadna, filla de Minos, i s'enamoren mútuament. Així que quan Ariadna s'assabenta de que Teseu es va oferir voluntàriament i s'adona del seu objectiu, l'admira tant i n'està tant perdudament enamorada, que decideix ajudar-lo. Abans que entrés, Ariadna li lliura un cabdell de fil d'or, i el que fa aquest és desenredar-lo durant el seu trajecte dins al laberint, per així saber trobar la sortida al tornar. En trobar al Minotaure, es proposa a anar voltant per cansar-lo. Un cop abatut, Teseu l'enfronta i aconsegueix la victòria. Seguidament es disposa a seguir el fil cap a la sortida.

A la sortida es troba amb Ariadna, i no tarden en embarcar i retornar a les seves terres. Però, durant el trajecte, va tenir lloc una gran tempesta que els fa aturar, i la inseguretat de Ariadna la fa baixar. A partir d'aquest fet, s'han originat diverses hipòtesis o idees sobre el què va passar; alguns diuen que Teseu la va abandonar, altres van dir que va oblidar que havia baixat, però el que si és cert és que el vaixell va marxar separant el joves. Si voleu saber més del seu romanç, us convido a llegir el seu propi mite; Ariadna i Teseu.

Ariadna abandonada per Teseu
Angelica Kauffmann-1774

Però els problemes amorosos no van ser l'única cosa negativa de la tornada.  Teseu envoltat de l'eufòria per haver vençut a la bèstia, es va oblidar de canviar el color de les veles, van deixar les negres, signe que mostrava que havia perdut. Per això quan el seu pare, Egeu, ho va veure no va dubtar en llançar-se al mar, suïcidant-se. Per Teseu va resultar una pèrdua molt dolorosa, i en homenatge al seu pare, va anomenar el mar, el mar Egeu. 

A continuació, us deixo un power point i un vídeo per acabar de complementar.


Nour el Karrouchi
4t ESO

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES