26 d’octubre del 2021

ÀRTEMIS I CAL·LISTO

D'acord amb la mitologia grega, Cal·listo (o Kallisto en grec) va ser una nimfa arcàdica, el nom de la qual significa "la més bella". El seu pare era el rei Licaó, un home cruel i salvatge a qui Zeus va convertir en llop pels seus actes. Sovint se li atribueix una primera representació mitològica de l'home llop.

La nimfa Cal·listo, Edward Robert Hughes

Cal·listo va formar part del seguici de la deessa Àrtemis, un grup de dones caçadores que havien jurat mantenir-se verges per l'eternitat i viure independents del domini de l'home. Tot i que avui en dia això ho podríem considerar radical, en el món de la mitologia antiga la virginitat significava llibertat: el seu pare no la  podria obligar a casar-se amb un home que ell escollia, i podria viure sense responsabilitats domèstiques per sempre. Cal·listo també es considerava una de les seguidores més devotes, i per tant era una de les preferides de la deessa.

Diana la caçadora, Guillaume Seignac

Per desgràcia, Cal·listo era tan bella que Zeus es va enamorar d'ella en el moment que la va veure. Per acostar-s'hi, es va transformar en Àrtemis mateixa. Ovidi descriu com les dues dones (una de les quals és Zeus transformat) parlen íntimament, i que poc després Àrtemis comença a besar-la. Zeus finalment es va revelar en la seva forma veritable i la va violar.

Diana i Cal·listo, Jean-Baptiste-Marie Pierre

La noia està doblament desconsolada; no només per l'assalt, però també per l'incompliment de la seva promesa a Àrtemis. Va tornar a la companyia de la deessa, i va seguir amb normalitat sense dir-li res dels fets. Però al cap d'un temps, es va adonar de que estava embarassada, i que ho havia d'ocultar per no incórrer en la ira d'Àrtemis. Així ven passar uns dies, fins que, finalment, la deessa la va veure banyant-se en un dels rius del bosc. Evidentment, Àrtemis estava enfadada amb la seva seguidora per no complir el seu vot de castedat, no obstant que fos el seu propi pare que l'havia deixat en aquest estat, i va expulsar Cal·listo del seu seguici.
Diana i Cal·listo, Gaetano Gandolfi

Sola al bosc Cal·listo va donar llum a un nen, a qui va anomenar Arkas. Hera també estava enfuriasmada amb la noia per haver tingut el fill del seu home, malgrat que no fos amb consentiment de part seva. Ovidi diu que Juno (Hera) va metamorfitzar Cal·listo; i quan Arcas durant la persecució de bèsties salvatges estava a punt de matar a la seva pròpia mare, Zeus els va situar els dos entre les estrelles. Aquestes constel·lacions s'anomenarien Ursa Major i Ursa Menor.

Constel·lació Ursa Major, Johannes Hevelii

Aquí adjuntat teniu una presentació online per aprofundir més sobre el personatge mitològic d'Àrtemis:



Amy Serres 
1r Batx

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts