24 d’octubre del 2021

L'ART ROMÀ

Roma és la capital d'una de les majors civilitzacions de la història, en major o menor mesura ha tingut ha tingut influència en el desenvolupament de tots els racons d'Europa fins els nostres dies. Roma es va fundar l'any 753 a.C com una monarquia i l'Imperi Romà d'Occident va caure més de mil anys més tard al 476 d.C. El creixement cultural i territorial de Roma durant aquest període va ser notable, la qual cosa va donar lloc al desenvolupament d'un art romà (al principi semblant al grec) i amb característiques pròpies conforme va avançar la seva història.

CARACTERÍSTIQUES:

La principal influència de l'art romà és, sens dubte, l'art grec. El centre de l'art grec era la bellesa, exaltava els déus i buscava la perfecció de les seves obres. Com més s'acostava a la naturalesa, més boniques semblaven. Els temes solien ser religiosos o mitològics. Els romans es van desemmarcar d'aquesta tendència grega i van exaltar als propis homes.

As segle II d.C va ser denominat el Segle d'Or de l'Imperi Romà. L'art romà va ser més variat i modern que l'art grec i per això, va tenir una major influència en l'Art del Renaixement i de l'Edat Mitjana. Totes les obres d'art sempre es creaven per complir una funció. Degut a la funció que li donaven, els romans van desenvolupar molt l'arquitectura. L'arc i la volta sempre van jugar un paper important en els edificis romans.

A més de l'arquitectura i la cultura romana també van tenir gran importància les escultures, sobretot en forma de bustos o relleus a les columnes de les ciutats. Però, la cultura romana no acaba en el terreny artístic, el dret, la societat i la organització amb la qual es regia Roma son encara referències per la civilització occidental actual.

ARQUITECTURA ROMANA:

Les construccions complien una doble finalitat. En primer lloc, la millora del nivell de vida dels ciutadans de roma i en segon lloc, buscaven representar majestuositat i poder de l'Imperi Romà (amb grans blocs de marbre representaven amb gravats, les grans gestes en temps de guerra). Es tracta d'obres d'art visibles i que perdurin en el temps.

L'arquitectura romana consta de dos sistemes o grups diferents d'elements arquitectònics:

  • Columna i llinda: prové dels grecs.
  • Arc i volta: copiat dels etruscs.

L'arquitectura és la branca artística més destacada pels romans. Cada vegada s'unien més territoris al gran Imperi Romà, i s'omplien de grans construccions romanes. Les més destacades eren:

  • Les termes: Eren llocs on els romans de classe alta es reunien per passar l'estona lliure. Hi havien sales amb piscines d'aigua calenta, freda i temperada on els ciutadans es relaxaven i netejaven.
  • Els amfiteatres: El Coliseu o Amfiteatre Flavi és el més conegut. Els amfiteatres eren estadis on es realitzaven combats de gladiadors, lluites entre feres i esclaus i representacions de les victòries romanes en el camp de combat.
El Coliseu
  • Els circs: L'esport més habitual de l'Antiga Roma eren les carreres de carros. Els ciutadans omplien les grades dels circs i a les pistes ovalades és on es realitzaven les carreres. El circ més gran està situat a roma
  • Els fòrums: Centre de la vida política i social dels ciutadans. El més emblemàtic va ser el fòrum de Trajà.
Fòrum de Trajà

  • Els arcs de triomf: Edificis commemoratius de victòries o triomfs en el terreny militar.
  • Les basíliques: Aquests edificis eren l'allotjament de tribunals, mercats i fires. Amb la instauració del cristianisme com a religió oficial a Roma, les basíliques es can convertir en centres de reunió dels cristians.
  • Els temples: Llocs de lloança als déus. Amb l'arribada del cristianisme es van convertir en esglésies. Un dels temples més coneguts és el Panteó, construït en l'època d'August i que encara perdura als nostres dies.
ESCULTURA ROMANA:

L'art etrusc i el grec van ser les principals influències de l'escultura romana. El realisme etrusc i l'idealisme grec són els terrenys entre els quals es mou l'art romà en general i l'escultura en particular. La temàtica central en tots dos estils és el retrat.

Als inicis de la República, la influència etrusca era notable i la majoria d'escultures es caracteritzaven pel seu realisme. Amb la conquesta de Grècia, l'idealisme comença a sorgir entre les escultures romanes.

Escultura d'August

Les principals característiques de l'escultura romana són:

  • Utilitat. Compleix una funció narrativa, descriptiva o commemorativa.
  • No és un art, és una espècie d'artesania a la qual s'encarreguen bustos i escultures per a complir una funció.
  • L'escultura romana mostra energia i moviment per mostrar el poder dels generals i els emperadors.
  • És una obra anònima i extremadament naturalista.
  • La temàtica habitual és el retrat, tractant d'aconseguir l'excel·lència en la identificació del model.
Tot i que la majoria de treballs esculpits són estàtues i monuments, també cal esmentar els relleus que els romans treballaven en columnes i edificacions més grans en els quals es narraven històries de campanyes militars.
Bust de Marc Aureli

PINTURA ROMANA:

Es distingeixen dues corrents pictòriques o estils ben diferenciats:

  • Estil Neoàtic: Preocupació per la forma humana, ressalta temàtiques mitològiques i epopeies.
  • Estil Hel·lenístic: Preocupació per la pintura rural, paisatges i marines.
En certs períodes de la història, Roma va produir pintures arquitectòniques en què es representaven els grans edificis romans.

En general, les pintures romanes són imitacions o variacions de les gregues. Un element distintiu de la pintura romana és la tècnica de taques de color al temple. Amb un estil quasi impressionista ja en aquesta època. La temàtica predominant és sempre realista, paisatges, persones o escenes bèl·liques.

A continuació teniu un Slideshare on hi podeu trobar més informació sobre la pintura romana:


Neus Llovera
1r batx

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts