L'HORÒSCOP

L'origen de l'horòscop prové dels sumeris. Dividien el cel en regions i així, d'aquesta manera poder catalogar els diferents estels. Una de les regions era on hi trobaríem tot el sistema solar, és a dir, el sol i els planetes. Van decidir que aquesta regió quedaria partida en dotze parts iguals, coincidint amb els dotze mesos que té l'any. A cada part li quedarà assignada una figura determinada. Finalment els grecs acabaren anomenant aquesta regió com a Zodíac, una paraula composta per τό ζῶον, ου ("figura", "animal") i per ἡ ὁδός, οῦ ("Camí").

Altres parts i cultures del món com ara els xinesos, els egipcis o els maies, també creien amb l’horòscop i en disposaven d’un però amb figueres diferents.

Els noms que reben els diferents signes del zodíac venen a través del sedàs de Roma. Podem distingir dotze signes diferents: Àries, Taure, Bessons, Cranc, Lleó, Verge, Balança, Escorpió, Sagitari, Capricorn, Aquari i Peixos.

L’astronomia i l’astrologia van llençar-se a fer prediccions del destí dels humans segons la posició del sol en respecte les constel·lacions del Zodíac. I llavors va ser gracies aquestes prediccions quan surt una nova ciència anomenada horòscop, del grec ὁ ὅρος, ου (“horitzons”), i de σκοπέω (“examinar”).

I la meteorologia, compost per l’adjectiu μετέωρος, ον (“elevat”, “a l’aire”) i per ὁ λόγος, ου (“tractat”).

Aquests signes es divideixen entre els quatre elements de la terra. En primer lloc tindríem els signes de foc que són: Àries, Lleó i Sagitari. Seguidament trobaríem els signes de terra que són: Capricorn, Taure i Verge. En tercer lloc hi hauria els signes d’aigua que són: Cranc, Escorpió i Peixos. I per últim trobem els signes d’aire que són: Balança, Bessons i Aquari.

A continuació faré una explicació breu de cada signe:

ÀRIES

Àries simbolitza un moltó amb ales (el mascle de l’ovella), és diu que té un pèl d’or brillant preciós. El seu origen ve de la llegenda els argonautes en cerca de  “Velló d’Oró”.

Un vaixell anomenat Aragos, construït per Minerva on hi tripulaven: Hèrcules, Jasó, Càstor i Pòl·lux. Un dels viatgers era Àries que destacava per tenir un esperit competitiu i lluitador quan una biga li cau sobre el seu punt dèbil, el cap.

I per això que aquesta llegenda se li atribueix el nom d'Àries.

Àries va des del dia 21 de març fins al 20 d’abril. 

Jàson i el toisó d'or (Erasmus Quellinus 1636-37)
Jàson i el toisó d'or, Erasmus Quellinus (1636-37)
TAURE

L’obsessió de Zeus en seduir a Europa, la princesa fenícia, que acabarà donant nom al nostre continent, Zeus es transforma amb un toro blanc arran d’aquesta obsessió.

Finalment Europa s’enfila sobre el toro blanc i se l'emporta a Creta.

Taure va des del dia 20 d’abril fins al dia 20 de maig.

El rapte d'Europa, Rubens (1628-29)
BESSONS

Aquests dos bessons són Càstor i Pòl·lux o també anomenats Diòscurs. Un és fill de Zeus i l’altre fill de Tíndar, segons els grecs Leda els va fecundar el mateix dia. Al tractar-se de bessons, estaven molt units i el seu vincle era tan gran que quan Càstor va morir, Zeus va permetre que Pòl·lux anés al cel a visitar el seu germà i així fou com els dos crearen la constel·lació de bessons.

Bessons va des del dia 21 de maig, fins al 21 de juny.

Bessons Càstor i Pòl·lux

 CRANC

Aquest cranc gegantí l’envià Hera per matar Hèracles, fill de Zeus i Alcmena. Hera enfadada per la infidelitat del seu marit, li envia aquest gran crustaci, que Hèracles finalment aconsegueix derrotar. Hera en honor el seu gran ajudant (el cranc) el converteix en una constel·lació.

Cranc va des del dia 21 de junys, fins al 22 de juliol.

Constel·lació de Cranc

LLEÓ

Aquest signe, ve d’una antiga llegenda del lleó Nemea. Aquest, era un lleó abandonat i en un dels seus dies d’avorriment decideix atacar al poble més proper. El gran Hèrcules en veure les destrosses del lleó, decideix matar-lo. En honor seu decideix convertir al lleó en una constel·lació.

Lleó va del dia 23 de juliol fins al dia 22 d’agost.
Hèrcules i el Lleó de Namea, Francisco Zarburán (1634)

VERGE

Ella és l'única figura femenina de l'horòscop. Era l'encarregada de portar els raigs a Zeus. Verge juntament amb la seva mare, Temis, aconsegueixen fer de la justícia, persona. Quan finalitza l'edat d'or va acabar a la terra, Verge va a buscar en els estels la seva felicitat.

Verge va del dia 23 d'agost al 22 de setembre.

Astrea

BALANÇA

Aquest signe és l'únic de l'horòscop el qual no pertany a cap ésser viu. Aquest signe prové d'un relat mitològic de Verge. Verge la deessa de la justícia quan va tornar al firmament, duia una balança amb ella, la qual s'acaba convertint en una constel·lació.

Balança va des del dia 23 de setembre fins al dia 22 d'octubre.
Constel·lació de Balança

ESCORPIÓ

Aquest signe té com a origen la llegenda d'Orió, fill de Poseidó. Orió a l'intentar 
violar a la deessa de la caça, aquesta li envia un escorpió que fa que mori d'una picada al taló. Per aquest motiu la constel·lació d'Orió està a l'altre extrem de la de l'escorpió, ja que intenta escapar de la seva picada.

Escorpió va des del dia 23 d'octubre al 23 de novembre.

Constel·lacions relacionades amb Orió

SAGITARI

Aquest signe és representat per la silueta de meitat cavall, meitat home. Sagitari tenia una única missió. Derrotar a Escorpió com a venjança de la mort del seu gran amic Orió. Els deus el van pujar el cel perquè pogués lluitar contra Escorpió.

Sagitari va des del dia, 22 de novembre, al 20 de desembre.

Quiró Educa Aquil·les, Jean Baptiste Regnault (1782)


CAPRICORN

És una figura, que el seu nom té un significat de "banyes de cabra". Era Ègipan, un ésser amb banyes el cap. Era un fill d'Amaltea que era la cabra que va alimentar a Zeus de petit, per tant eren germans de llet. És per això que quan Zeus va emprendre el poder va posar a capricorn com a constel·lació.

Capricorn va del dia 21 de desembre fins al 19 de gener.

Constel·lació de Capricorn

AQUARI 

Aquari era un dels nois més preciós, tant que Zeus hi estava bojament enamorat, i se'l va emportar a l'Olimp. Allà era l'encarregat de servir la beguda els deus. I es per així que Aquari sempre duia una gerra a les mans.

Aquari va des del dia 20 de gener al 20 de febrer.


El rapte de Genimedes, Correggio (1531-32)

PEIXOS

Representen Afrodita (la deessa de l'amor) i el seu fill Heros (Cupido). Un bon dia l'anomenat monstre Tifó va decidir pujar muntanya amunt de l'Olimp. En veure'l tots els deus van marxar espantats. Però el gran monstre només tenia un objectiu, Afrodita. Mare i fill es van lligar en una corda per no perdre's. És per això que es van acabar convertint en peixos.

Peixos va del dia 22 de febrer fins al 20 de març.

Constel·lació de Peixos


L'horòscop és una cosa en què molta gent avui en dia encara i creu i associa d'alguna manera, el comportament, el caràcter, i les diferents coses que passen a un signe del Zodíac, per contrapartida hi ha molta gent que no creu gens ni justifica el seu caràcter amb el seu respectiu signe. Això és totalment un tema personal i hi poden haver molts punts de vista diferents.

Laia Bardolet
1r Batx

Comentaris

Nour el Karrouchi ha dit…
Gràcies a aquesta entrada m'he informat més sobre el tema de l'horòscop, tenin en compte que ara també és molt conegut, però hi ha una cosa que voldria perguntar; en aquell temps també hi havia el signe ascendent i del lunar, o van aparèixer més endevant?
Arnau Giner ha dit…
Aquesta entrada m'ha ajudat a entendre tot el significat que té l'horòscop realment, ara que torna a ser un tema bastant important en els joves. Tot hi això m'ha deixat un dubte, ja s'utilitzava per preveure el "futur" o això es una cosa més nova?

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES