PASQUINO

Pasquino és la més famosa de les estàtues parlants de Roma. Una estàtua parlant és aquella que a l'antiguitat ha servit per donar-li veu al poble que no podía manifestar-se d'una altra manera. Va ser trobada al segle XVI, durant unes excavacions de Roma, fins que al 1501 va ser col·locada al seu lloc actual, a la Piazza di Pasquino, no gaire lluny de Piazza Navona.  Mai s'ha sabut a qui representava, encara que hi han hagut moltes deduccions, per exemple, alguns apunten que representava Menelau. Uns altres estudiosos apunten que representava Aiax sostenint el cos d'Aquil·les, o també podria ser Hèrcules lluitant contra els centaures. 


Un cardenal de la Cúria Romana va ordenar col·locar-la en un pilar perquè allà fossin penjats anònims, especialment en contra dels personatges importants , especialment contra els Papes. Per tant, als peus d'aquesta estàtua i al coll, s'enganxaven fulls sobretot amb contingut satíric, alguns en vers. Hi anaven per les nits i ho feien mantenint l'anonimat, perquè al matí no fossin detinguts, encara que en aquell temps va rodar més d'un cap per aquest "acte de delinqüència". Fins i tot es va arribar a posar un exercit per impedir que es pengessin missatges, però el poble, que necessitava que alguna cosa sigui expressada per ells, van buscar unes altres figures amb la mateixa utilitat.

A continuació hi han unes fotografies d'alguns papers enganxats a l'estàtua:




Segons la tradició, el nom de Pasquino se li va donar pel fet que aquest era un personatge del barri, pot ser un barber, un forner... especialment reconegut pels seus versos satírics. Encara que sobre el seu nom hi han moltes hipòtesis, les quals la majoria són d'origen llegendari. Segons altres persones apunten que es tractava d'un mestre de gramàtica llatina, que exercia la seva docència a la mateixa plaça. Diuen que un dia els seus alumnes van veure el parentesc entre el mestre i l'estàtua.

Una altra versió apunta que el seu nom podria estar relacionat amb el d'un protagonista d'una de les narracions del Decamerón de Boccaccio, mort a causa d'un enverinament per sàlvia (herba coneguda per les seves propietats curatives).
Aquí us deixo una imatge de l'estàtua Pasquino.




I vosaltres, què posaríeu si tinguéssiu l'oportunitat de posar a una estàtua el que vosaltres volguéssiu? Creieu que hi haurien d'haver més estàtues d'aquesta mena?

Irene Sànchez
4t ESO

Comentaris

TONI ha dit…
Moltes gràcies per il·lustrar-me amb aquest fantàstic article. No coneixia aquesta història

http://antonijaner-batecsclassics.blogspot.com.es/

Entrades populars d'aquest blog

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES