L'ÚS DE LES MÀSCARES A L'ANTIGA ROMA

Les màscares, un element tant significatiu en el món actual, situen el seu orígen a Roma i Grècia. A Roma, l'ús de la màscara va començar a evolucionar quan la portaven actors en les festejos fúnebres, perquè es reconegués i recordés el rostre del difunt. A partir d'aquesta ocupació per part d'actors, la careta ràpidament va ser utilitzada per a diferents finalitats. Van començar a donar-li ús els actors, teatralment parlant, per a representar fidelment en les seves obres els rostres dels personatges històrics que estaven interpretant. Ràpidament, es va adoptar el seu ús a les festes saturnals a Roma, i van començar a ser utilitzades amb caràctes festiu, donant orígen a l'ús que, avui en dia, és anomenat el Carnestoltes. Amb aquestes caretes es van començar a realitzar escenes còmiques dels ritus sagrats. Van anar evolucionant i canviant els seus usos fins a l'actualitat, en què és freqüent el seu ús només en les "carnestolades" o disbauxa.

Els etnòlegs, d'altra banda, situen el naixement de la màscara en el moment en què es produeix la autoconsciència, que és la conscièncai d'un mateix. El seu ús, com anteriorment s'ha esmentat, es remunta a la més llunyana antiguitat, trobant-se entre els egipcis, grecs i romans. D'una banda, els grecs empraven aquest element a les festes dedicades als Déus  mentre que els romans les utilitzaven a les lupercalies i sdaturnalies però, a més a més, també a les representacions escèniques.

Aquest element, únicament inutilitzat pels mims en l'antiga Roma (fent referència a les representacions teatrals), era imprescindible. Entre els grecs i els romans, les màscares, a qui ells denominaven personae, eren una espècie de casc que cobria enterament el cap i, a més de les faccions del rostre, tenia pèl, orelles i barba. Això era així ja que els grecs, havent estat els primer en usar-les en els seus teatres, ho van fer d'aquesta manera amb el fi que els actors poguessin assemblar-se físicament el màxim possible al personatge que representaven.

Avui en dia, en canvi, la màscara ja no és un element necessàri a l'hora de representar escenes teatrals ja que se li dóna una major importància a l'expressivitat i la gesticulació a l'hora d'actuar. La caracterització dels actors d'avui en dia, com la roba, les perruques o el maquillatge, serien equivalents a la màscara que utilitzaven els actors romans en aquella època.

A continuació hi ha adjuntades una série d'imatges de màscares romanes:












Imatge d'una màscara romana antiga.







Imatge d'una màscara romana situada en la època del Baix Imperi.










Màscara romana trobada a Anglaterra l'any passat i que va ser subastada per 3,1 milions de dólars. Veieu la notícia aquí.







A continuació hi ha adjuntat un vídeo que mostra diferents màscares que fan referència a les divinitats d'època grecoromana:




Paula Cros.
1batx

Comentaris

Unknown ha dit…
Bona entrada! Molt interessant!
Es nota molt que les coses han canviat bastant, ja que com bé dius tu, avui dia se li doóna una major importància a l'expressivitat i a la gestualitat, enlloc de portar una màscara. M'ha agradat com has comparat el maquillatge, perruques etc, amb les màscares, ja que mai havia caigut en aquesta equivalència...

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)