ÀRTEMIS I ACTEÓ

Acteó era un jove caçador que mentre caminava pel bosc va veure una dona despullada a l'interior d'una mena de llac, aquesta dona era Àrtemis la deessa de la cacera i del regne animal.
Acteó a part de ser un ésser que va acabar molt malament, va ser el fill d'Aristó, i conegut com un enemic de Zeus, per altra banda hi havia rumors que Acteó volia casar-se amb Àrtemis.

Deessa Àrtemis
Acteó amb els gossos de cacera

















Àrtemis sempre anava acompanyada de un grup de nimfes i el que feien era anar fent volts per muntanyes, boscos.. Tot i que no ho semblés, la feina de caçar i de voltar per zones muntanyoses era cansada, així que de tant en tant feien un descans en el qual anaven a relaxar-se a llacs o rius a prendre un petit bany. A l'antiguitat totes les deesses eren molt tímides pel que fa a la seva intimitat, és a dir, no permetien que cap mortal les veiés despullada ja que si això succeïa el mortal seria castigat per la mateixa deessa.


Llavors aquell dia Acteó estava caçant en una zona propera al llac on hi havia les nimfes amb la deessa, i en comptes de fer mitja volta va quedar-se bocabadat mirant a la deessa despullada. 

Acteó veu  Àrtemis
i les nimfes despullades
Així que Àrtemis el va castigar transformant-lo en un cérvol, que no va sobreviure, ja que Acteó sempre que sortia de cacera anava acompanyat d'una manada de gossos que se'l van cruspir de seguida. Els gossos, més tard, van començar a buscar el seu amo i, en veure que no el trobaven, van anar cap a la cabanya on Acteó solia estar. Allà però, únicament van trobar al centaure Quiró, i aquest, quan ho va entendre tot, va fer una estàtua d'Acteó per així consolar als gossos i que aquests no estiguessin tristos.

A continuació adjunto un breu powerpoint en el que apareix aquesta història molt més resumida:



Carla Espinosa
4t ESO 

Comentaris

Unknown ha dit…
Hola Carla, l'altre dia vaig fer l'entrada sobre Àrtemis o Diana (en llatí) i he comprovat que la meva elecció té molts mites i llegendes de les quals no en sabia res com per exemple la que tu expliques.
Molt bona entrada!

Entrades populars d'aquest blog

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES