BONA DEA

Bona dea, a la mitologia de l'antiga Roma, era la deessa de la fertilitat, castigat i la salut. Era també coneguda com Maia, i especialment com Fatua, pel fet de ser la filla de Faune, la divinitat romana el qual té com a  equivalent grec a Pan.
Normalment sol representar-se asseguda a un tro, sostenint una cornucòpia, que és una banya de l'abundància que representa la prosperitat. El seu atribut és la serp, símbol de la curació (per aquest motiu en el seu temple es conserven serps consagrades). En aquesta imatge veiem representada a Bona dea:

Aquesta deessa també és coneguda ja que la seva imatge es podia trobar freqüentment a les monedes romanes antigues.

Bona dea era una deessa associada a la virginitat i la fertilitat femenina, és per aquest motiu que el seu culte estava reservat única i exclusivament a les dones. 

També estava associada a la curació: per això es representava amb una serp, com bé he dit abans. Molts malalts acudien al seu temple, on eren tractats, sobretot, amb herbes medicinals. Pel fet de estar associada a la curació, molta gent la invocava per demanar salut i també l'alliberament de l'esclavitud, o en el cas de les dones, demanaven fertilitat. Pel que fa el seu culte, era molt antic i tenia inclosos rituals dedicats únicament a les dones. 
Aquesta deessa era adorada a un temple a la muntanya Aventí, però els rituals secrets es practicaven a algun magistrat romà, especialment el 4 de Desembre. Aquests rituals eren dirigits a les dones del magistrat. 

A més d'estar prohibida la participació dels homes en aquests rituals, era tan estricte que tampoc es permetien les pintures o les escultures de figures d'algun home o animals mascles. Aquella habitació estava decorada amb flors. Segons la tradició, Bona dea va ser colpejada fins la mort per Faune amb una branca de murta, i és per aquest motiu que a la sala també estava exclosa la murta.


Aquest és un plànol del voltant de l'any 300, on hi està marcat el temple de la deessa (amb un punt vermell)







Irene Sànchez
4t ESO

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)