EL PAPER DE LA RELIGIÓ A L’ANTIGA ROMA

Benvolguts lectors, ens tronem a trobar aquí un dilluns més. Avui m’enfocaré a parlar sobre el paper de la religió a l’antiga Roma. Així doncs, no vull fer-vos esperar més. Comencem!

A l’antiga Roma, la religió tenia un paper molt important i central a la vida quotidiana, la política i la societat. Els romans adoraven una diversitat de deus i deesses i creien en la importància de realitzar rituals i sacrificis per assegurar el favor diví i el benestar de l’estat. Els sacerdots i sacerdotesses portaven a terme un paper important en la interpretació dels desitjos dels déus i la realització de les cerimònies religioses. La religió també estava estrictament vinculada amb l’autoritat política, ja que els emperadors sovint reclamaven un estatus diví i utilitzaven la religió com un mitja per legitimar el seu govern 

Anem a parlar sobre aquests aspectes d’una forma més detallada: 

1. Política i religió: La religió estava intrínsecament lligada a la política de Roma. Els líders polítics i militars sovint buscaven el favor dels déus abans de emprendre qualsevol empresa important, com una campanya militar o la promulgació de noves lleis. Els rituals religiosos, com les cerimònies de auguris, eren utilitzades per interpretar la voluntat divina en assumptes públics. 

2. Festivals i celebracions: La religió romana estava plena de festivals i celebracions dedicades a honrar als déus i promoure la cohesió social. Aquestes festivitats i celebracions incloïen les Saturnals, dedicades al déu Saturn, i les Lupercals, que honraven a Lupercus, entre altres esdeveniments. 

El déu Saturn

3. Sacerdots i Sacerdotesses: La pràctica religiosa a Roma estava a càrrec de sacerdots i sacerdotesses, els quals tenien un paper crucial en la realització de les pregàries i els senyals divins. Les escoles de sacerdotesses com les pontifícies, tenien una gran influència a la vida religiosa i política de Roma.

Això no es tot, la religió a la vida quotidiana de Roma era el pilar més fonamental, i era el que donava sentit a la societat, us explicaré dos de les divinitats menors, que tenien en compte la societat romana, perquè no vull ser gaire repetitiva amb els olímpics. 

En primer lloc tenim Hebe, filla de Júpiter i Juno. Hebe a l’antiga Roma va ser identificada per la societat com l’antiga deessa de Juventus. Hebe va assumir una connotació política, i va representar tot l’estat juvenil, el qual sempre es renova i floreix. Durant el S.XVIII les obres d’art femenines i juvenils sovint eres representades amb Hebe. Aquí tenim un exemple:  
Retrat d'Anne Pitt representada com a Hebe, 1792, Elizabeth Vigée Le Brun, San Petersburgo, Museu del Heritatge.

En segon lloc, tenim Les Gràcies, eren les tres filles de Júpiter, és deien Euforsina, Talìa i Áglea. Segons Sèneca les tres germanes representaven les tres característiques de la generositat: donar, rebre, i intercanviar. Sovint representades nues, i abraçades. Aquí tenim l’exemple: 

Les tres Gràcies, 1504-1505, Rafael Chantilly, Mueseu Condé.

En resum, la religió a l’antiga Roma era omnipresent i tenia un paper fonamental en tots els aspectes de la vida romana, des de la política i la societat fins a la cultura i la identitat nacional, era un certesa per tothom, alguna cosa en la que creure quant res anava bé. A nosaltres ens passa el mateix, per a tu, quina és la cosa a la qual t’aferres quan alguna cosa va malament? 

Us espero als comentaris!

Mercè Vila Valentí

1r Batx

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES