ARISTÒTIL

Aristòtil va ser un filòsof de l'Antiga Grècia, probablement el de major importància juntament amb Plató en tota la història de la filosofia, doncs la seva lògica, naturalisme i ètica van dominar en el pensament europeu durant gairebé dos mil anys, fins ben entrat al segle XVI. Va néixer l'any 384 a.C. a Estagira (Grècia), una colònia grega veïna de Macedònia, i va morir el 322 a.C. a Calcis (Grècia). 

Escultura d'Aristòtil
El seu pare, Nicòmac, era el metge dels reis de Macedònia i amic del rei Amintes II de Macedònia. 
Als 17 anys va anar a estudiar a Atenes, a l'Acadèmia de Plató, on hi va romandre 20 anys fins la mort de Plató (347 a.C.), primer com a alumne i més tard com a professor.
Al morir Plató va marxar d'Atenes, probablement decebut per no dirigir l'acadèmia, càrrec que va recaure en Espeusip, nebot de Plató. A partir de llavors, es va dedicar a viatjar.
Plató conversant amb els seus deixebles, ? (principis del segle I d.C.) 
El 343-342 a.C., Filip de Macedònia li va encomanar l'educació d'Alexandre (conegut més tard com Alexandre el Gran), que es va convertir el 340 a.C en el rei de Macedònia.
Mosaic d'Alexandre el Gran, Filoxeno de Eretria (325 a.C.)

El 335 a.C., Aristòtil torna a Atenes, on hi va fundar la seva pròpia escola: el Liceu, un lloc semblant a una universitat actual, amb una biblioteca i un grup de professors.
Lloc arqueològic del Liceu a Atenes
Els seguidors d'Aristòtil eren anomenats els peripatètics, pel seu costum de fer classes tot passejant (peripatos = passeig).
Aristòtil va començar a escriure diàlegs, avui perduts, sota la influència de Plató, però després va inclinar-se pel gènere del tractat, al qual pertanyen tots els escrits conservats, excepte de la Constitució d'Atenes.
L'obra aristotèlica es divideix en dos grups:
  • Obres esotèriques: lliçons i apunts interns del Liceu.
  • Obres exotèriques: obres destinades al públic en general, algunes de les quals presentaven forma de diàleg.
Les obres principals d'Aristòtil que convé recordar són:
  • Organon: escrits de lògica.
  • Metafísica: escrits de filosofia.
  • Ètica a Nicòmac: escrits sobre ètica.
  • Sobre l'ànima: escrits de psicologia.
  • Política: escrits sobre política.
  • Retòrica i Poètica: escrits sobre estètica.
Sobre l'ànima, Aristòtil
Metafísica, Aristòtil
Política, Aristòtil

Va controlar el coneixement de la seva època, des de la filosofia a la biologia, des de les matemàtiques fins a la psicologia. No només va estudiar aquests àmbits, sinó que també els va fer contribucions significatives.

Meritxell Barniol
1r Batx

Comentaris

Anònim ha dit…
Una entrada molt interessant i ben explicada.
Una informació que podriem afegir, és que Plató i Aristòtil van ser els filòsofs més importants de l'edat antiga. I van ser els primers en estudiar totes les branques de la filosofia ja que, els filòsofs anteriors o be s'havien centrat en l'epistemologia i l'ontologia o la política i l'ètica i no en totes
Anònim ha dit…
Una entrada molt interessant.
Havia sentit a parlar d'Aristòtil i Plató com als grans filòsofs grecs. Però no sabia que Aristòtil havia decidit marxar d'Atenes, i tot el que ens has explicat a l'entrada.
Bona feina!
Irene Altés ha dit…
Molt interessant i ben explicat! M'ha sorprès sobre la mà de disciplines que va escriure Aristòtil. Sabia que parlava de la filosofia però no em constava que també escrivís sobre ciència. De fet, he trobat que va ser el primer en desenvolupar un estudi pròpiament científic dels éssers vius.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES