1 de gener del 2021

HOMER

Homer va ser un poeta grec i l'autor més famós de l'època arcaica, del segle VIII a.C. al VI a.C., i el més important de tots els temps ja que va influir en l'art i la literatura posterior. Es diu que va néixer el segle IX a.C., a Smyrna, i va morir el segle VIII a.C., a Íos (Grècia).

Escultura d'Homer

D'acord amb la seva importància i la seva antiguitat, la figura d'Homer ha generat innombrables pàgines d'estudis de recerca per determinar si és l'autèntic autor de les obres que tradicionalment se li atribueixen: l'Odissea i la Ilíada. Es coneix com la qüestió homèrica que a l'antiguitat no hi havia cap dubte que aquestes dues obres havien estat escrites per un poeta anomenat Homer, però al segle XIII a.C. es va començar a posar en dubte de la seva existència, ja que un seguit de contradiccions feien pensar que els poemes homèrics no eren obres unitàries amb un únic autor.
  • L'Odissea narra les aventures d'Ulisses, un dels herois que havien assetjat a Troia, en el retorn, llarg i ple de perills, cap a la seva terra, Ítaca. Aquest trajecte té lloc per mar, on Ulisses és perseguit per la ira del déu Posidó, però protegit per la deessa Atena.
Portada d'una de les edicions d'Odissea
  • La Ilíada se centra en la figura d'Aquil·les i relata els esdeveniments ocorreguts durant 51 dies en l'últim any de la Guerra de Troia. 
En resum, el tema d'aquestes memorables obres és la lluita dels grecs contra la ciutat de Troia, un episodi desenvolupat a partir d'un plantejament personal de la figura de l'heroi Aquil·les
Hi ha qui afirma que els relats religiosos d'Homer podrien ser una anticipació de les teories filosòfiques de Tales, Pitàgores i dels presocràtics en general.
Tales de Milet, Ernst Wallis (1877)

En el període hel·lenístic, Homer va ser considerat un heroi i se li va dedicar un santuari, l'Homeiron, construït a Alexandria (Egipte) a finals del segle III a.C..
Localització d'Alexandria al mapa

Meritxell Barniol
1r Batx

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Molt interessant!
Herodot va escriure sobre la vida d'Homer, tot i que no se sap si era contingut biogràfic o fantàstic. Herodot deia que Homer formava part d'una dona orfa, anomenada Creteidas. Deia que va néixer a Esmirna i que originalment es deia Melesígenes. Després de quedar-se cec, va canviar-se el nom a Homer.Finalment, va dir que Homer va morir a Ios durant un trajecte fins Atenes.

Anònim ha dit...

Una entrada molt interessant. Però podries dir-nos quines contradiccions van fer pensar que els poemes no eren d'un únic autor?


Anònim ha dit...

Una entrada molt interessant.
Però una informació que podem afeegir és que el príode helenístic és considerada una època de transició entre l’esplendor del període clàssic de Grècia i el que després va ser el poder de l’imperi romà.

L'AMOR COM UNS JARDINS

"Now you hang from my lips like the Gardens of Babylon". Aquesta és un tros de la lletra d'una cançó de Taylor Swift. En catal...

Popular Posts