ELS ORÍGENS DEL NOM PANDORA

Quin és l'orígen del nom Pandora?

El nom Pandora prové del grec i està format per "pan" que significa tot (en la seva forma neutra plural significa totes les coses) i "doron" que significa regal. Es pot dir que el seu significat és "la que dóna totes les coses".                                                                                                                                                  Pandora en Grec seria escrit així: Πανδώρα      

Qui era Pandora?

D'acord amb el mite grec, Pandora va ser la primera dona de la humanitat de la mateixa manera que Eva ho va estar d'acord amb la cultura cristiana. 

El mite de Pandora, com veurem després, explica com es van estendre els mals al món dels homes. D'acord amb aquest mite, la curiositat d'una dona en va ser la causa i aquesta explicació sovint s'ha interpretat com un símbol masclista. 


 Pandora, Gabriel Rossetti.   

Mite de Pandora 

Quan Prometeu va robar el foc sagrat dels déus, Zeus es va enfadar molt i per castigar la raça humana va ordenar a Hefest, déu del foc, i a Atenea, deessa de la guerra, la creació d'una dona que tingués totes les aplituds per enamorar a qualsevol home.

Un cop creada la van vestir i la van omplir de flors i abans d'enviar-la a la terra la van presentar a Zeus. Aquest li va  donar una caixa dient-li que no la podia obrir ja que ella seria feliç per no conèixer el seu contingut perquè tindria el que qualsevol dona poda desitjar.   

Una vegada entre els homes, Epimeteu, que era el germà de Prometeu, davant la bellesa de Pandora es va enamorar d'ella perdudament i malgrat el seu germà li havia prohibit acceptar regals de Zeus (ja que s'esperava algun tipus de càstig per haver robat el foc sagrat) Epimeteu s'hi va casar i van ser feliços.  

Una nit, mentre Epimeteu dormia, Pandora no va poder resistir-se més i va obrir la caixa que li havia donat Zeus. A dins, d'una banda, hi havia tots els mals que podien afligir la humanitat com per exemple l'odi. D'altre banda, també hi havia virtuts com per exemple l'esperança. Quan Pandora la va obrir, es van escampar tots els mals i només hi va quedar l'esperança abans de que Pandora la la pogués tornar a tancar. Les virtuts van pujar al cel de l'Olimp amb els déus i les deesses. 

Pandora va consolar els homes dient-los que davant de qualsevol mal sempre els quedaria l'esperança de poder resoldre les coses. 


Pandora obrint la caixa. Walter Crane 1892.

Avui en dia utilitzem la frase s'ha obert la caixa de Pandora per referir-nos al fet que un acte impulsiu pot portar conseqüències molt dolentes.

Pandora, el braçalet

Actualment hi ha un braçalet que s'anomena així. S'entén que en utilitzar aquest nom per una joia s'intenta fer referència a totes les aptituds i virtuts que tenia Pandora ja que es tracta d'un braçalet que es pot anar creant a poc a poc amb diferents "charms" (en català "encants") que són petites peces que es poden anar incorporant en el braçalet al gust de cadascú. 


En aquesta foto hi podem observar un braçalet de Pandora omplert per complet de "charms"

A continuació us deixo un Slideshare amb més informació sobre aquest tema que també us pot ser útil. 


Maria Pou 
4t ESO

Comentaris

Anònim ha dit…
M'ha semblat molt interessant. Deixem afegir que Afrodita va ajudar també en la creació de Pandora, doncs, mentre Hefest la va moldejar i Atena li va donar habilitats teixidores, Afrodita es va assegurar d'augmentar la seva bellesa, per així complir les ordres de Zeus.
Anònim ha dit…
He trobat aquesta entrada molt interessant. Està molt ben explicada. Bona feina!
Anònim ha dit…
M'agrada molt el fet de que per tractar el mite de pandora hagis decidit agafar-ho des d'un punt de vista etimològic. També m'ha semblat refrescant veure que li trobes relacions a coses actuals.
Justie Anaman ha dit…
Una entrada molt interessant. Deixa'm afegir que Eva i Pandora comparteixen el paper de la primera dona i de la mateixa manera ja que tots dos són representants a la temptació: Pandora va obrir la caixa i va escampar el mal al món mentre que Eva va temptar Adam a menjar-se la poma prohibida. Aquestes figures revelen les opinions culturals que tenen cap a les dones, Déu i el món que els envolta.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)