15 de gener del 2021

CARONT I ELS RIUS DE L'INFRAMÓN

Caront, el barquer
Es fill de: Erebus; deu primordial de la foscor i l'ombra, i Nix; deessa primordial de la nit.

Era l'home que a través del riu Aqueront portava a les ànimes de la gent que havia mort fins a l'infern. L'obolus era la moneda amb la qual podien pagar a Caront per a que els portés fins al lloc on descansarien en pau. 

La barca de Caronte,  José Benlliure
La barca de Caront,
José Benlliure

Procés per arribar a l'inframón
Es diu que un cop les persones eren mortes les seves ànimes anaven a parar fins a la riba de l'Estígia, on Caront si portaven l'obolus,  els deixava pujar fins portar-los a l'altra riba, que era custodiada per Cèrber i els tres reis infernals: Minos, Radamant i Èac.

La barca de Caront, Somni, Nit i Morfeu,
Luca Giordano

En canvi, es diu que, si no portaven aquesta moneda amb la qual pagar a Caront, la seva ànima era condemnada a vagar durant cent anys a la vora del riu.

D'aquests reis, Èac s'encarregava de jutjat a les ànimes dels europeus, Radamant s'encarregava de jutjar als asiàtics i Minos era qui tenia el vot final i decisiu. 
Ànima davant dels tres jutges de l'Hades,
John Flaxman

Després de ser jutjades, eren dividides en tres camins. 
Si els jutges creien que la teva ànima era pura, t'enviaven als camps Elisis que a diferència de la resta, tenia l'avantatge de que et permetia tornar al món dels vius.
Si els jutges creien que la teva ànima era impura, t'enviaven al tàrtar, que es una gran pressió rodejada pel riu Flegetont, on et feien pagar condemna pels teus mals actes.
I per últim, si pensaven que la teva ànima no era ni pura ni impura, t'enviaven als camps asfòdels que es coneix com a un camp ple de flors de la família dels asfòdels, on existeix la teoria de que abans d'anar-hi et feien veure aigua del riu Lethaeus per oblidar la teva vida anterior. 

A continuació, us deixo un vídeo on la cançó ens mostra una part més de la història del barquer i el viatge de les ànimes, alhora que el videoclip et mostra el passatge del vaixell.


Isabel Ortuño
4t ESO

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Una entrada molt interessant! M'agradaria afegir que sovint es representa a Caront com un vell força lleig, de barba grisa i aspra.

Anònim ha dit...

M'ha semblat una entrada molt interessant! M'agradaria afegir que el significat literal de Caront és "brillantor intensa". Això està relacionat amb el fet de que, quan la gent s'està morint, digui que veu un llum. Es podria suposar que aquest llum del que es parla es Caront per dur-los a l'Hades.

Anònim ha dit...

Molt interessant. Deixem afegir que aquest mite explica la raó per la que els grecs enterraven als morts amb una moneda sota la llengua: d'aquesta manera podien pagar al barquer per a que els portés.

Anònim ha dit...

Una entrada molt interessant.
Però tinc una pregunta: com va arribar Caront a ser el barquer que portava les ànimes fins a l’infern?

Gina Rodrigo ha dit...

Molt bona entrada, però com ho feien les ànimes per aconseguir l'obulus per poder creuar?

L'AMOR COM UNS JARDINS

"Now you hang from my lips like the Gardens of Babylon". Aquesta és un tros de la lletra d'una cançó de Taylor Swift. En catal...

Popular Posts