PLATÓ: LA TEORIA DE LES IDEES

Plató (427 a.C. - 347 a.C.), va ser un filòsof grec d'una gran influència a l'Antiga Grècia. Aquest doncs, va ser deixeble de Cràtil i Sòcrates, i mestre d'Aristòtil. 
Cap de Plató, una còpia del cap original, que es trobava a l'Acadèmia.


Una teoria de Plató a destacar, és la Teoria de les idees:



La Teoria de les idees o de les formes és el nucli del pensament del filòsof, ja que tot el que creu i pensa gira al voltant d'ella. És la resposta que Plató dona a la pregunta de l'existència dels objectes, la solució de les oposicions entre el canvi i la permanència (Heràclit-Parmènides), el relativisme i l'absolutisme (Sofistes-Sòcrates) i entre el materialisme i l'espiritualisme (Escola de Milet-Pitagòrics).

Aquesta teoria afirma l'existència d'unes entitats immaterials, absolutes, immutables, universals i independents del món físic (món material). Aquestes entitats són, doncs, les idees, que provenen del món intel·ligible. Els objectes individuals només són còpies o imitacions de la verdadera i única realitat. Com a conseqüència, la teoria presenta l'existència de dos mons: el món de les idees, el qual no es pot percebre pels sentits, i el món físic, allà on hi resideix la matèria.


Si mirem el món amb els nostres ulls el món físic, es veu allò temporal, coses que flueixen constantment, que no perduren i canvien. D'això en podem tenir coneixement? 

Però, si mirem amb els ulls de la ment, és a dir, mirar els models, les formes, els perfils eterns de les coses, es pot veure la seva idea. D'aquesta manera, la idea és l'espectacle intel·lectual o mental d'una cosa.


D'aquesta teoria doncs, sorgeix l'idealisme, el pensament el qual s'hi explica el món sensible a tarvés del món ideal. 



Alba Riera
2n batx

Comentaris

Anònim ha dit…
Es el Bé la idea de les idees?
Aquesta seria la meva conclusió.

No he fet filosofia i m'ha agradat la senzillesa de la exposició... potser si o potser no, però crec que l'he entès.
Anònim ha dit…
A mi ja m’havien parlat sobre Plató, però no sobre aquesta teoria, i és bastant interessant.
Però per una part, pude Plató té raó al dir que les idees són el núcli del pensament filosòfic, ja que la filosoia fa servir principalment la raó i a partir de la raó, els éssers humans podem arribara compendre el món.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES