SAPS QUI SÓN?

Tots coneixem els típics personatges, déus i herois grecs, normalment molt utilitzats a les obres d'art i per tant, molt vists per la major part de la població. Tot i això, la mitologia és molt extensa. Tant, que hi ha herois i déus que es troben sota l'ombra dels més coneguts però que, no obstant, són tan interessants com els altres.
  • PIRÍTOU
Pirítou és un personatge poc conegut, però si que es coneix molt més el seu poble; els Làpites. 
Era fill d'Ixíon i Hemera, es va casar amb Hipodàmia i al seu casament van convidar als seus germans, els centaures. 
La boda va ser tot un èxit, i hi van acudir molts convidats que no els hi va faltar menjar ni beure. Tot i això, els centaures, després de quedar ebris, van intentar violar a Hipodamia, ja que era una dona molt bella, i també van intentar raptar totes les convidades. Els làpites van matar gran part dels centaures i a més, els van fer fora de Tessàlia. 

Pirítou va sr el millor amic de Teseu, amb el que van viure nombroses aventures com La travessa dels Argonautes. 

Combat dels centaures i els Làpites, de Sebastiano Ricci
(Imatge de la boda de Pirítou i Hipodamia)
  • PRÍAP
Aquest és un déu secundari i menor que representa la fertilitat a la mitologia grega. Per tant, és un déu que esta per sota Afrodita. Tot i això Príap també és el déu de la fertilitat de la vegetació i del món animal (en relació a la vida agrícola) a més de ser un personatge que encarna una funció essencialment fàl·lica.
Normalment era utilitzat com un protector dels remats, del vi i de l'hort en general, incloint-hi la pesca. 
Fresc de Príap
  • AMFITRITE
És la deessa de les aigües tranquil·les, per tant, és l'esposa de Posidó. 
En el cas de la mitologia romana obté el nom de Salàcia i és l'esposa de Neptú.
Mai la van associar amb el seu marit, excepte quan es volia ressaltar al déu que controlava el mar. 
Es diu que Posidó la va veure ballant, se'n va enamorar i se la va endur, però ella va intentar fugir. Llavors, Posidó va enviar a molts criats a buscar-la perquè es casés amb ell, i un cop trobada, Amfitrite va acabar acceptant.
Amfitrite i Posidó, de París Bordone.
  • NEREU
Aquest déu que també resideix al mar, és el fill gran de Gea i Pontos. És el déu de les onades del mar i també destaca per haver estat un dels mestres  que va educar a Afrodita, fent que encara que fos un déu poc conegut, era molt important. També va ser profeta respecte als mals que portaria a la pàtria de Paris amb el rapte d'Helena, i va ajudar a Heracles a buscar les pomes d'or que li havia ordenat el seu cosí Euristeu.
Estàtua de Nereu
  • ACIS
Era el déu del riu i es trobava a prop del volcà Etna de Sicília. Representa un noi sicilià humà que se'l relaciona amb Dionís dient que és el seu fill. 
Ovidi ens explica que el noi estava enamorat de Galatea però un ciclop gelós el va assassinar tirant-li una roca. Llavors, l'enamorada va demanar a Posidó que transformés la sang d'Acis en un riu, convertint-se en el riu Acis. 
Estàtua d'Acis

Alba Riera
2n batx

Comentaris

Meryem Merimi ha dit…
Una entrada molt interessant i curiosa! A més, no sabia ni tenia coneixement sobre l'existència d'aquestes deïtats. Una pregunta, les estatues que apareixen com a imatges en la entrada, d'on són? En quin lloc es troben?
Alba Le Riera ha dit…
Hola Meryem! L'estàtua de Nereu es troba a Carmona, una ciutat de la provincia de Sevilla, i l'estàtua d'Arcis es troba al Parc de Versalles, a París.
Pirítou és conegut per haver anat a l'inframón, juntament amb Teseu, per intentar raptar Persèfone. Hades els prepara un banquet i mentre mengen, unes serps els agafen els peus i queden presos. Teseu aconsegueix escapar amb l'ajuda d'Heràcles, però a Pirítou no el va poder ajudar ja que com a càstig va quedar per sempre a l'Hades. Bona feina!
Judith Rodríguez ha dit…
Com ja sabem hi ha vàries versions de tots els mites.En el cas del d'Acis, hi ha versions que afirmen que la seva enamorada, Galatea, va decidir acceptar l'amor del cíclop, Polifem, i que fins i tot varen tenir tres fills: Gàlata, Celte i Iliri. Això sí, es tracta d'una de les moltes verions.
Bona feina!
Carla Erra ha dit…
La deïtat que més m'ha cridat l'atenció ha set Amfitre ja que desconeixia que Neptú tingués esposa. També al quadre on se'ls mostra els dos es pot veure com l'artista, Paris Bordone, de l'any 1500 va pintar Amfitre d'acord amb els estereotips de la dona de l'època renaixentista, i és curiós fixar-se amb aquest aspecte també. Bona feina!
Anònim ha dit…
Molt interessant. Voldria afegir que el nom Amfitrite era filla de Nereu, déu de les onades; i Doris, una oceànide.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)