LA DEESSA TEMIS

Themis o Temis era una titànide filla de Gea (la terra) i Urà (el cel), i era coneguda per ser la deessa de la justícia. El nom ''Temis'' significa ''llei de la naturalesa'' i tal com el seu nom indica, també era la que posava ordre a les coses i la que establia les lleis de tot, portant així als homes cap el bon camí. S'encarregava sobretot de posar ordre als llaços familiars i matrimonials d'home i dona. Se la representa sovint portant un vestit llarg blanc. També porta una balança a la mà dreta, la qual fa referència a la justícia i una espasa a l'altre mà, que tenia un significat de repressió pel culpable, és a dir, de castigar el culpable. Finalment també anava amb els ulls tapats, que representava el fet que els judicis fossin equilibrats i sempre tractant des de la veritat. No només posava ordre a la terra, la seva funció també incloïa la serenitat a l'Olimp.


Estàtua de Temis

Era mare de les hores (Dike i Irene), de les Moires i de Astrea i sovint es representa a aquesta com la pròpia Temis. Temis des d'un principi sempre havia viscut a la Terra. Quan van arribar els homes de ferro, van començar a repartir maldat. Temis va acabar tan horroritzada que va decidir pujar al cel, i finalment Zeus la va convertir en la constel·lació anomenada Virgo. 

D'aquesta deessa provenia el nom dels jutges de la època, anomenats ''themistopoloi'' que significava servidors de Temis, ja que en un principi d'establir la justícia.

Escultura de Temis, Museu Nacional d'Atenes
Aquí teniu més informació sobre aquesta deessa:



1r Batx 
Carla Erra

Comentaris

Anònim ha dit…
Quan va pujar al cel, abans que Zeus la convertís en la constel·lació de Virgo, va seguir fent judicis al cel o va ser convertida directament?
Anònim ha dit…
Trobo aquesta deesa molt interessant. Un mite en el que va aparèixer i no es diu gaire, és al mite de Decaulió i Pirra. Quan s'havien salvat del deluvi amb l'arca i havien de repoblar la terra, Temis va ser qui els va dir com havien de fer-ho: tirant pedres al terra per sobre de les seves espatlles.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)