L'AU FÈNIX
L'au fènix o phoenicoperus que significa "carmesí" o "porpra", com el coneixien els grecs, era un enorme ocell de plomatge vermell i taronja com el foc.
Segons explica la mitologia, és capaç de renéixer de les seves cendres.
Aquest ocell simbolitzava varies coses: la mort, la resurrecció, la delicadesa, la immortalitat i el Sol.
L'au és procedent d'Etiòpia. A Egipte se l'anomenava Bennu i se'l relacionava amb les crescudes del riu Nil i també amb el culte al Sol, ja que els egipcis adoraven el Sol.
Els grecs el van anomenar el Fènix , però també se'l pot relacionar amb el Thunderbird americà, que era un símbol de poder i força que protegia als humans dels éssers malignes.
Els grecs el van anomenar el Fènix , però també se'l pot relacionar amb el Thunderbird americà, que era un símbol de poder i força que protegia als humans dels éssers malignes.
Segons alguns mites, vivia en una regió que comprenia la zona de l'Orient Mitjà i l'Índia, arribant fins a Egipte, al nord d'Àfrica.
Segons algunes històries l'au fènix renaixia cada 500 anys, i com que l'ocell ja sabia que es moriria aleshores es construïa una pira funerària al niu, plena d'herbes aromàtiques i s'incendiava ell mateix fins a morir, i com que es guardava tot el coneixement, de les cendres en renaixia un nova au.
Segons els diferents mites s'explica que l'au fènix estava dotat d'alguns dons estranys, com per exemple que les seves llàgrimes eren curatives, tenia molt control sobre el foc i que tenia molta resistència física.
La seva missió era transmetre el seu coneixement i també servir d'inspiració al qui la requereixi.
Probablement la llegenda del fènix va passar de la tradició egípcia a la grecoromana a través de l'historiador Heròdot.
Heròdot creia que aquesta au viatjava a Egipte cada 500 anys i apareixia a la ciutat d'Heliòpolis portant el cadàver del seu pare a sobre, on moriria, per dipositar-lo a la porta del sol.
El seu simbolisme és tan potent que avui dia encara s'utilitza en la cultura popular i el folklore, per exemple en les pel·lícules de Harry Potter o com a símbol de la Renaixença catalana.
Anna Martí
1r Batx
Comentaris
Bona feina!
Molt bona feina
Bona feina.