EL MITE DE LES EDATS

El mite de les edats es troba recollit en el llibre d'Ovidi anomenat Les Metamorfosis però l'original és escrit per Hesíod, mite que va ser transmès pel seu oncle i ell el va redactar. Aquest mite ens mostra un dels punts de vista de l'origen de l'home actual segons la religió grega. Ens dona a conèixer com al llarg de la història l'home ha anat passant per una degradació constant fins a arribar a l'ésser humà en l'actualitat d'aquells temps. Una societat que promou el mal constant i amb poca moralitat.

Es diu que a la primera etapa habitaven els homes d'or. Aquests eren perfectes, ja que vivien d'una forma molt semblant a la dels déus, vivien en una etapa de justícia, pau i plaer constant. No existien les estacions, vivien en una eterna primavera, cosa que afavoria al creixement dels fruits i les plantes brotaven en abundància. Tampoc talaven arbres i eren bondadosos amb la natura. Vivien en l'eterna joventut i la mort la concebien com un somni plàcid,. Era el món conegut com a paradís, que a partir d'aquesta vida, volien donar a conèixer la idea de ser una persona justa per aconseguir recompenses dels déus.

 L'edat d'or, Pietro da Cortona (1640)

Aquesta etapa d'or va desaparèixer i va sorgir la segona generació, la dels homes de plata. La segona etapa ja no era tan perfecta, havien après a dominar la natura i a fer-la servir per obtenir benefici per ells mateixos. Al aparèixer la resta d'estacions als fruits els costava més brotar, per tant havien d'aprendre accions com conrear la terra o a tallar arbres per a la construcció d'una llar, i així no dependre tant de la natura. Aquí també va aparèixer la intel·ligència i molta gent es negava a rendir culte als déus, així que Zeus, els va fer desaparèixer sota terra.

Però les etapes no es van acabar aquí, perquè llavors en va aparèixer una tercera, anomenada etapa de bronze. El mite descriu a aquesta etapa com l'etapa de les guerres i els enfrontaments entre l'ésser humà. L'home va adoptar una actitud violenta i bruta amb tot.Una altra vegada, Zeus els va tornar a fer desaparèixer com els anteriors.

Tot seguit apareix l'etapa de ferro, i l'última etapa de totes. A aquesta se la descriu com la pitjor de totes, i la seva intenció era representar la societat d'aquell moment. Es diu que l'home fa servir aquest mateix metall per cometre crims i fer el mal. La gent passa d'aconseguir els recursos bàsics de la natura a furgar fins a destrossar-la per aconseguir materials com l'or, diamant... i materials amb valor. Es parlen també dels problemes entre famílies i dels falsos juraments i promeses. Considera que la paraula va perdre tot el seu valor. Finalment, els déus abandonen l'ésser humà.

La versió del mite de les edats que va contar l'oncle de Hesíod cap el seu nebot, consta d'una etapa més que no es troba present en el llibre d'Ovidi. Entre l'etapa dels homes de bronze i els de ferro, es troba anomenada una etapa heroica, que eren anomenats semidéus, on la gent era justa i a causa d'això no es concebia cap mena de maldat. En aquesta gent Zeus els va enviar a viure ben lluny dels immortals i dels homes, ja que no tenien cap mena de problema amb res.

Tot aquest mite es podria interpretar com una crítica a la societat d'aquell, temps i els canvis negatius.També com hem acabat destrossant la natura, sent la que ens proporciona recursos bàsics.
A més, es pot deduir que volia incitar la gent a rendir culte i ser bondadosos amb els déus, per estar protegits en qualsevol moment i viure amb moralitat, sense mals. Podríem aplicar aquest mite en l'actualitat, ja que avui en dia estem patint les primeres conseqüències de la nostra degradació com les guerres, la delinqüència o el canvi climàtic.



Carla Erra
1r Batx

Comentaris

Aquest mite demostra com l'ésser humà canvia quan comença a tenir més coses materials i comença a ser àvar i egoista, deixa de ser "perfecte" com era a l'edat d'or i passa a discutir per qualsevol cosa amb la família i a no viure en pau.
Alba Le Riera ha dit…
El mite també es pot interpretar com l'evolució de l'ésser humà i també per respondre'ns el perquè els humans cada vegada som més egoistes, ja que aquesta característica, al llarg del temps, fa arribar el conflicte.
Però realment la societat sempre ha estat d'aquesta manera. Pensant que en un principi l'home era bondadós només es busca l'esperança perquè es pugui fer un canvi en un futur.
Ingrid Tornamira ha dit…
Un mite molt interesant i molt relacionat amb la societat actual a tot el món. Aquest mite també demostra el mal que pot arribar a fer l'egosíme i el materialisme. I penso com l'Alba, creure que al principi l'home era "perfecte" només es buscar una falsa esperança. Tot i això molt interessant!
Judit Contreras ha dit…
Aquest mite m'ha agradat molt, ja que es demostra molt bé com l'ésser humà canvia totalment mentre més cosa té (coses materials), com ens tornem més egoistes. M'ha semblat molt interessant, bona feina!!

Entrades populars d'aquest blog

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES