17 d’abril del 2019

SELENE

Selene: En la mitologia grega Selene és la personificació de la Lluna, era filla de titans (Hiperó i Teia) i germana d'Hèlios i d'Eos, tenia un temple a la muntanya Aventí, al qual va ser destruït en el gran incendi de Roma en temps de Neró.
S'acostuma a representar-la com una dona jove i molt bonica, que recorria el cel en un carruatge de plata tirada per dos cavalls.

Selene amb els sues cavalls 
(Claus Ableiter)

MITE DE LA LLUNA 


El mite ens explica que Selene era una deessa, que va tenir molts amors, entre els més destacats trobem a Zeus amb el qual va tenir una filla anomenada Pàndia , quan era Arcàdia va ser amant del déu Pan, qui va regalar-li un ramat de bous blancs. 

No obstant això, la seva història més coneguda i més apassionada és la que comparteix amb Endimió, pastor de Cària. El mite, ens explica que en una nit càlida i clara d'estiu, Endimió va prendre la decisió de descansar en una cova després de cuidar del seu remat de xais. La nit era tranquil·la i el cel estava enlluernat pel carruatge de Selene, que passejava amb els seus cavalls blancs. La llum de la lluna va entrar dins la cova on estava Endimió dormint i Selene al veure aquell jove es va enamorar d'ell a l'instant. 

                                                     Endimió i Selene, (Sebastiano Ricci)

Sense pensar-s'ho, la deessa va baixar del carruatge i Endimió va ser despertat per un petó de Selene, tota la cova estava enlluernada per una llum platejada. El jove al veure-la es va quedar enamorat, i entre els dos va néixer una gran passió.
Escultura de Selene (Jastrow)
                                 
Selene després va pujar a l'Olimp, i va suplicar a Zeus que li atorgués un desig al seu estimat, i el déu del l'Olimp va acceptar. Endimió després de pensar-s'ho molt va demanar el do de l'eterna joventut i poder dormir en un somni profund del qual només Selene el podria despertar amb un petó. Zeus fidel a la seva paraula va fer realitat el seu desig.

Des de llavors Selene va visitar cada nit al seu gran amor. D'aquesta relació van néixer cinquanta fills i un d'ells va ser l'heroi de l'illa Naxos.

                                       Selene, Endimió (Michel-Ange Slodtz)
Sevia Opoku
4t ESO

2 comentaris:

Berta Dong Reixach ha dit...

He trobat que aquest mite de la lluna és molt bonic. No hi ha cap acte de violència, venjança i ningú en surt perjudicat. És un mite ple d'amor entre Selene i el pastor, al qual es pot veure que es ven real ja que van acabar tenin cinquanta fills. això significa que quasi bé sempre Selene l'anava a veure.

Anònim ha dit...

Trobo que aquesta entrada és molt interessant! M'agradaria afegir que a l'art, Selene era representada com una dona presciosa amb un rostre pàlid, que conduia un carruatge de plata amb bous blancs. Sovint vestia tuniques, portava una mitja lluna al cap, i també una antorxa.

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts