10 d’abril del 2019

SAFO DE LESBOS (610 a.C. - 570 a.C.)

Safo de Lesbos era filla d'una família de l'aristocràcia grega de l'Illa de Lesbos. Va passar gran part de la seva vida adulta a la ciutat de Mitilene (Lesbos) on va dirigir una acadèmia per dones solteres que es va dedicar al culte d'Afrodita i Eros. Safo de Lesbos va obtenir un gran protagonisme com a professora i poetessa. L'obra Heroida d'Ovidi suggereix que es va tirar d'un penya-segat quan Faó, un jove mariner, li va trencar el cor i va morir. Altres historadors afirmen que va morir al voltant de l'any 550 a.C.

Safo era molt coneguda antigament com a molt bona poetessa, fins i tot Plató la va anomenar "la desena Musa". Els seus poemes van ser recopilats per primera vegada en nou volums al voltant del segle III a.C., però la seva obra es va perdre gairebé totalment durant molts anys, només ha quedat intacte un poema de vint-i-vuit línies, i es coneix principalment a través de cites que s'han anat trobant en obres d'altres autors fins al segle XIX. El 1898 es van descobrir papirs que contenien fragments dels seus poemes.

Tres segles després de la seva mort, uns autors de comèdia van parodiar a Safo de Lesbos com una persona promiscua i homosexual. Aquesta caracterització es va mantenir ràpidament, de manera que el terme "lesbiana" deriva del nom de la seva illa natal. La seva reputació de llibertat provocarà que el Papa Gregori VII cremi el seu treball l'any 1073.

Safo de Lesbos no és només una de les poques poetesses conegudes de l'antiguitat, sinó que també és una de les millors poetesses líriques de tots els temps. La majoria de les seves obres foren escrites amb el propòsit de ser cantades amb una lira per acompanyar. A diferència de personalitats com Homer, qui, en les seves obres, s'adreçava als déus i/o explicava narrativa èpica, els versos de Safo parlen un individu cap a un altre. Expliquen, de manera directa i senzilla, les parts bones i les dolentes de l'amor. 

Aquí us deixo un link per llegir el poema XII de Safo de Lesbos.


Imatge de la poetessa grega, Safo de Lesbos


Bruna Villegas

1r Batx

1 comentari:

Alba Le Riera ha dit...

Llegint sobre aquest personatge, sorprèn molt que veient que era progressista, creant una escola tant sols per dones, en el moment en que es va enamorar d'un home depengués tant d'ell per acabar-se suïcidant quan aquest mor.
Encara així, Safo de Lesbos va ser una dona molt important per aquella època.
Bona feina!

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts