CONCURSOS PÚBLICS GRECS

A Grècia, els concursos esportius varen ser molt celebrats entre els ciutadans, constituent un fenomen social de primera ordre. El mateix va succeir amb els concursos teatrals, especialment, a l'Atenes de Pèricles. Els Jocs Grecs van tenir el seu origen en les diverses competicions que es celebraven als funerals de personatges importants, de la manera que les organitzà Aquil·les al campament grec a Troia en honor a Pàtrocle, mort pel troià Hèctor durant l'assetjament de la ciutat. Posteriorment, el programa competitiu dels concursos públics es va anar perfilant en les polis on els van organitzar, i, fins l'època hel·lenística, en la que van perdre gran part del seu caràcter religiós, estigueren relacionats amb algun culte o santuari dedicat a un deu o a un mort heroic, en el seu honor es celebren també, generalment, processons i sacrificis. A Olímpia, des de la primera meitat del segle VII a.C., els jocs públics duraven set dies, dels quals tres es dedicaven als agons esportius, els quals s'iniciaven amb les carreres de carros i altres proves eqüestres, es continuava amb el pentatló (estadi, lluita, salt d'allargada, llançament de disc i llançament de javelina), seguien els agons luctatoris (lluita i pancraci) i , finalment, es celebraven les proves de velocitat.

Aquests jocs van exercir una gran atracció entre els ciutadans, això és degut al paper fonamental que va desenvolupar el gimnàs en l'educació d'aquests. El gimnàs era practicat per ells des dels dotze anys a la palestra i al gimnàs, pels fills de les famílies més benestants econòmicament parlant, ja que volien aconseguir el desenvolupament complet i equilibrat de l'home, tant físicament com mentalment, respecte l'esport. Durant aquells segles, per tant, l'esport pels grecs tenia un paper molt important ja que proporcionava als ciutadans una excel·lent preparació per la guerra, tot i així no tenia valor competitiu.

Més tard però, a causa de la popularitat i la fama que aconseguien els guanyadors en les diferents proves dels Jocs Panhel·lènics, així com les polis d'on procedien, va fer que des de mitjans del segle V a.C. es comencés a practicar poc a poc l'atletisme professional. 

Aquí us deixo un petit vídeo per si voleu saber més sobre el tema:



Judith Rodríguez Bares
1r Batx

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES