20 de novembre del 2017

FEBE, LA TITÀNIDE

Febe la titànide
És la titànide de la profecia i segons la mitologia grega és una de les titànides filla d'Urà i Gea, germana de Críos, Ceos, Hiperió, Jàpet, Rea, Cronos, Temis, Mnemósine, Oceà i Tetis.
És portadora de l'intel·ligència d'Urà (el cel) i la de Gea (la terra) per això els seus descendents són portadors de la profecia de les dues ramificacions: la llum i el cel (Leto) i la nit i els morts (Astèria).
Febe, en grec significa brillant, és la dona de Ceos i van tenir dues filles: Leto i Astèria.

LES FILLES DE FEBE:
Astèria i la seva filla Hècate tenen el poder profètic de la nit, dels esperits, dels morts i la foscor. Leto en canvi, va tenir dos fills bessons: Apol·lo i Artemisa, i tots tenen el poder profètic del cel i la llum.

L'ORACLE DE DELFOS:
Centre de la Terra segons els grecs.
Delfos
Delfos era considerat el centre del món i la residència de les muses i és on van néixer Apol.lo i Artemisa quan Leto, la seva mare, escapava de la maledicció d'Hera.
Temis va donar l'oracle de Delfos a Febe i ella al seu net Apol·lo. Anteriorment Urà li havia entregat a Gea l'oracle de Delfos, i Cronos a Temis.
Apol·lo l'anomenaven Foebo en honor a la seva àvia i amb el significat de: el que brilla. Per altra banda, Artemisa també l'anomenaven Febe per ser la deessa de la lluna.

Una de les llunes de Saturn és anomenada Febe en honor a la deessa.

lluna de Saturn anomenada Febe














Paula Sala
1r Batx

4 comentaris:

Unknown ha dit...

Molt bona entrada! Normalment els titans, excepte Cronos i Rea, no són gaire coneguts, però tenen molta rellevància, com hem pogut comprovar amb l'oracle de Delfos.

Unknown ha dit...

Que interessant, Paula! Com ja saps, a l'assignatura de Literatura Universal havíem parlat de l'Oracle de Delfos, però no sabia com s'havia originat ni com Apol·lo havia sigut escollit per tenir l'Oracle, i ho he trobat fascinant.

Anònim ha dit...

Cal remarcar molt que Febe tingui presència en un astre de Saturn, ja que no és l'únic cas en relació a la mitologia. De fet, Fobos i Delmos, els dos satèl·lits de Mart, són exemples d'astres del Sistema Solar que, sorprenentment, també tenen la marca de la mitologia en els seus noms.
Us deixo, pels que volgueu saber el per què d'això, un enllaç on s'explica bastant bé: http://planetasgrupo4.blogspot.com.es/2012/03/el-origen-mitologico-de-los-planetas.html

Unknown ha dit...

Bona entrada, és interessant saber una mica més enllà la vida de Febe. Tampoc no sabia que una de les llunes de Saturn es diu Febe en honor a la deessa, està bé saber-ho.

L'AMOR COM UNS JARDINS

"Now you hang from my lips like the Gardens of Babylon". Aquesta és un tros de la lletra d'una cançó de Taylor Swift. En catal...

Popular Posts