28 de novembre del 2017

PARAULES D'ORIGEN MITOLÒGIC

Crec que poques vegades ens hem parat a pensar en l'origen de moltes de les paraules que utilitzem en el nostre dia dia. El que no sabem és que alguns dels nostres mots tenen un origen mitològic. Tenint en compte aquesta curiositat, podem arribar a comprovar la gran influència de la cultura de l'antiga Grècia en la nostra quotidianitat encara que hagin passat milers d'anys.

Un dels exemples són els següents:

Quan diem que algú és caòtic/a, en referim a algú completament desordenat i confús. L'origen mitològic d'aquesta paraula ve del principi del món: segons la mitologia clàssica, el principi del món va ser format pel déu Caos. Segons ells, Caos no va instaurar cap ordre ni harmonia dins la natura, i els seus elements no formaven formes exactes i no estaven ordenats de cap manera.
El déu Caos
La paraula que utilitzem per a fer referència a la medusa: el famós animal invertebrat de vida lliure amb cos gelatinós i semitransparent, amb tentacles els quals el contacte amb la pell genera una irritació dolorosa, ve del famós personatge de la mitologia anomenat Medusa. Medusa era la terrible de les tres Gorgones i el seus cabells eren diferents caps de serp i no podien deixar de moure's.
Medusa representada pictòricament
Quan ens referim a una dona com a una harpia tenim la finalitat de descriure-la com a una dona perversa i sense bones intencions. Però el que no sabem és que el seu origen va molt més enllà. Les Harpies eren uns monstres alats els quals se'ls representa amb caps de dona i amb cos de voltors amb ungles molt fortes. Eren molt venjatives i eren capaces de encisar a qualsevol amb el seu cant. Relacionem la descripció negativa de la paraula amb les males intencions i el seu aspecte fastigós: el seu cabell era com un fregall, tenien les dents podrides i sempre feien pudor.
Dues harpies
Quan el sentiment que sentim és d'una por desmesurada el descrivim com a pànic. Aquesta paraula te a veure amb el nom de Pan: un sàtir que habitava als boscos i que tenia un aspecte tan repulsiu que espantava a tothom.
Pan representat en una escultura
La famosa paraula museu que tots sabem què significa: lloc on es guarden i s'exposen col·leccions d'obres d'art, d'història natural, d'objectes d'interès i altres curiositats amb finalitat cultural, prové de l'Olimp. Les muses, les quals eren filles de Zeus, eren les divinitats de les arts. Elles vivien a l'Olimp i encisaven els déus amb els seus cants. Eren les que inspiraven als poetes. Així doncs, relacionem l'art dels museus amb la inspiració que creaven als artistes.
les 9 muses 

Helena Osset
1r  BATX

11 comentaris:

Unknown ha dit...

En aquesta entrada podem veure com els nostres fonaments, fins i tot de les paraules, ens vénen de l'època clàssica. Tot i així, jo vaig llegir que la paraula pànic vé de Pan, el déu sàtir de la naturalesa, ja que tenia una arma secreta, un crit que provocava pànic i temor a les tropes enemigues, i que això va ajudar els déus vàries vegades. Sempre hi ha versions diferents dels mites, no? Bona entrada!

Unknown ha dit...

Que curiós, Helena, no m'havia plantejat mai l'origen d'aquestes paraules, i és realment fascinant. Però tinc una pregunta, creus que alguns dels noms dels déus de la mitologia romana, també han donat lloc a paraules que utilitzem avui dia? Podries fer servir aquesta idea per fer una altra entrada del mateix, però en mitologia romana. ;)

Unknown ha dit...

Que interessant saber que moltes de les paraules que usem actualment provenen de la mitologia grega. Podem veure com les nostres arrels clàssiques estan presents en moltes més coses a part dels llibres d'història. Molt bona entrada!

Martina Vilar ha dit...

El títol de la entrada m'ha cridat l'atenció! És curiós que hi hagi paraules que provenen de la mitologia, perquè tot això no ho sabia. Les paraules: caòtic, pànic i museu, són les paraules que m'ha cridat més l'atenció. Bona feina!

Anònim ha dit...

Comparteixo la opinió de la Maria quan es refereix que aquesta entrada és una molt bona demostració de la influència del món clàssic als nostres dies; en aquest cas, en el vocabulari.
De fet, moltes vegades utilitzem tots aquests mots d'origen mitològic sense saber que el seu origen prové de tal lloc, i és per això que paraules com caòtic no havia caigut mai que provenien del ja conegut per nosaltres Caos.
Bona entrada Helena!

Unknown ha dit...

Sincerament trobo molt interessant aquesta entrada perquè moltes d'aquestes paraules les diem habitualment i mai ens hem parat a pensar d'on provenen. La paraula medusa és la que m'ha impressionat més mai m'havia parat a pensar que provenia dels seus cabells. Molt bona entrada.

Judith Rodríguez ha dit...

M'ha semblat molt interessant el propòsit d'aquesta entrada ja que no ens donem compte i la nostra vida cotidiana està plena de mots dedicats a la mitologia grecoromana. Hi ha algunes d'aquestes paraules que són fàcils de relacionar amb el significat mitològic que presenten, com per exemple quan diem que una persona és "caòtica" amb l'intenció de dir que no segueix cap mena d'ordre, però per altra banda hi ha paraules les quals no els hi veia el significat mitològic, com per exemple; museu, mai hauria pensat que està relacionada amb el deu dels deus!
Molt bona entrada!

Silvia Kanuteh Rubio ha dit...

Realment no ens adonem quan utilitzem alguna d'aquestes paraules i encara que no sabem d'on prové, automàticament la relacionem d'alguna manera amb el seu significat. Bona feina!

Ingrid Tornamira ha dit...

M'ha sorprès molt el fet que algunes de les paraules que són tan comunes en el nostre vocabulari quotidià provinguin de tants anys enrrera. Alguns d'aquests no sabia el significat que hi había al darrera. Tot i això, jo hi hauria afegit la paraula "Cereal" ja que es molt normal en el nostre vocabulari i prové de la deessa Ceres.

Anònim ha dit...

El títol de l'entrada he de dir, que m'ha fascinat. Personalment, llegint-te, m'he adonat que moltes paraules que utilitzo no sabia d'on venien ni quin era el seu origen.
Tot i així, m'agradaria poder afegir que el mes de Març rep el seu nom en honor al deu de la guerra, Mart; ja que antigament era quan es feien les campanyes militars per a reclutar soldats.

Arnau Espina ha dit...

És interessantíssim que paraules que utilitzem diàriament vinguin de mites de fa milers d'anys. Suposo que això ens mostra la gran connexió que arriba a tenir la nostra llengua amb les civilitzacions clàssiques.

TÀRRACO

Tots coneixem la ciutat de Tarragona, però pocs saben el seu origen i la gran importància que va tenir en l'època clàssica... En aquella...

Popular Posts