LA MODA FEMENINA A L'ANTIGA ROMA

A diferència d'avui dia, la vestimenta a l'època dels romans era molt més elaborada i potser no tan còmoda. En aquesta entrada us parlaré sobre la moda femenina del moment, i d'altres aspectes relacionats amb el físic de la dona.

El tipus de roba que portaven tant els homes com les dones depenia de la classe social a la que pertanyien.

Les dones romanes duien uns vestits amples, llargs i amb plecs que els arribaven fins als peus anomenats stola, que els solien cobrir tot el braç, i anaven lligats amb un cinturó que quedava amagat. Les teles utilitzades eren de colors vius.

En ocasions més especials, les dones duien uns vestits més amplis, les palla, complementats amb xals, que es feien servir per cobrir-se el cap (significava que la dona estava casada).







Els tipus de vestit stola i palla.















Stola i palla de colors, i dues dones amb xals.






Igual que nosaltres, portaven roba interior, encara que era una mica diferent a la nostra: usaven uns calçons que s'agafaven més o menys a la cintura i una banda de roba per subjectar el pit.

Quant a calçat, s'utilitzaven quatre tipus bàsics: les espardenyes, les sandàlies, els socs  i les sabates.


Sandàlies

Els ventalls i les ombrel·les van arribar a través de Grècia, i servien per airejar-se i tapar-se del Sol, tot i que sovint ho havien d'aguantar els esclaus.

Les dones solien portar els cabells recollits, però les dones de classes altes se'ls recollien amb cintesdiademes i agulles. També portaven accessoris com arracades o braçalets.














Pentinat de l'època

                                                             
                                                                                                                                                             Joies

ALTRES CURES FEMENINES
A les dones els agradava tenyir-se els cabells, i trobaven un cert encant en tenyir-se'ls de colors exòtics com vermell o blau. Els productes per fer-se els tints eren principalment nogalina, alquena i camamilla.

Per rentar-se el cabell, feien servir ou, olis i aigua.

A l'antiga Roma les dones ja es maquillaven, i per fer-ho utilitzaven diversos ingredients: l'oli, la mel, el greix i el vinagre s'usaven com a bases, i la farina, la pols de talc i el guix com a pigments.
Per pintar-se els ulls feien servir les mateixes bases i el carbó, la cendra i diversos tipus de terra com a pigments.


Sorra, carbó en pols i cendra.

Per la cura de la pell, la llet de burra, l'oli d'oliva, l'oli amb cera, el fang i la sal gruixuda eren productes molt beneficiosos.


Oli d'oliva, fang, llet de burra i sal gruixuda.

Per fer els perfums, s'usaven 3 productes per fer-ne les bases: oli d'oliva, greix i talc. Per afegir-hi les essències, s'utilitzaven flors (rosa, lliri, nard, violeta...), fruites i arbustos (ametlles amargues, xiprer, menta, murtra), espècies (safrà, cardamom, canyella, etc.) i resines (mirra i encens).

Així doncs, podem observar que a l'època romana ja tenien molts mètodes estètics, i encara que no en fem servir gairebé cap avui dia, han ajudat a tenir els coneixements que tenim a l'actualitat.

El mateix passa amb la vestimenta i accessoris, encara que s'han modernitzat, van ser en part l'origen de la moda d'avui dia.

Marta Orte
1r Batx

Comentaris

Unknown ha dit…
Una entrada molt interessant! Podem observar com la moda d'aleshores era molt diferent. Tat i així,hi ha una cosa que no m'ha quedat molt clara. Has dit que hi havia tipus diferents de sabates, i els has anomenat, però cada un servia per una cosa específica o simplement els utilitzaven de manera aleatòria?
Unknown ha dit…
Interessant! Com sempre hi ha necessitat de que ens volguem veure més bonics, i fins tot en aquella època havia joies i tenien en compte l'estètica. Tot era més natural i bonic que ho podem veure a les tècniques que feien servir aleshores per cuidar de la pell, són totes molt interessant i rebuscades. Encara que siguin diferents les maneres de fer-ho han influenciat molt a tot lo que fem servir avui en dia.
Unknown ha dit…
No m'havia parat mai a pensar com fèien tots els productes de bellesa en aquella època, i és interessant veure com s'ho fèien, i com havien d'aprofitar els productes que els donava la terra. Bona entrada Marta!
Unknown ha dit…
Molt interessant l'entrada!. Veig que no som pas els primers de maquillar-nos o tenyir-nos el cabell sinó que això ja prové des de fa molts segles. I els vestuaris que feien servir encara que no siguessin molt còmodes eren molt elegants.
Anònim ha dit…
He quedat realment impactat pel tema dels cabells per diversos aspectes. D'una banda, que trobessin un cert encant fa dos mil anys tenyir-se els cabells de color vermell i blau és curiós, i demostra que la moda de portar el cabell d'una o altra manera ja els importava. Pel que fa al rentat, és important subratllar l'ús d'ou, olis i aigua; sobretot aquests dos últims seran, segles més endavant, la base dels sabons i xampús
Unknown ha dit…
Maria, en resposta al teu dubte, segons la informació que vaig trobar, no tenien cap utilitat específica, l'únic que alguns tipus de sandàlies eren per mudar-se més, i d'altres per fer servir pel dia a dia.
Helena ha dit…
És evident que fa tants anys la tecnologia no estava tant avançada tal i com ho està avui en dia, així doncs, les seves tècniques per a elaborar sabates i/o roba, eren molt més elaborades, cosa que les fa molt més especials. Tot i així, ara la producció és més elevada, així doncs, a diferència de nosaltres, segur que ells tenien moltes poques peces de roba. Els humans sempre hem tingut l'ànsia d'agradar. Molt bona entrada!
Èlia Vilà ha dit…
He trobat molt interessant els mètodes que s'utilitzaven per crear el "maquillatge". És curiós veure que des de sempre s'ha intentat cuidar l'aparença física ja que diu molt d'una persona, però tinc un dubte, has parlat de la roba que portaven els ciutadans romans, però la portaven tot el dia? A casa també anaven ben enjoiats i maquillats? Molt bona entrada Marta.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)