30 de novembre del 2017

LILITH LA PRIMERA DONA D'ADAM

La història de la primera dona és molt poc popular, comparada amb l'historia d'Eva, que és la promoguda per la religió cristiana. La creació de l'ésser humà està citada al Gènesis, el primer llibre de la Bíblia. Els jueus han interpretat el versicle que diu "Déu va crear home i femella els va crear" com l'origen de la humanitat. Però segons els mesopotàmics, les paraules d'abans d'Adam a Gènesis 2:23 on diu "Ara és ossos dels meus ossos i carn de la meva carn". Els mesopotàmics van interpretar en aquest versicle que la dona havia sigut creada.
La història narra com Lilith abandona el Edem, i abandona al seu marit, per anar amb el seu amant a la vora del Mar roig. La historia explica que Lilith esdevé dimoni, rapta els nens de llet, i és considerada la encarnació maligna de la bellesa i la mare de l'adulteri.

Lilith
Al llarg del temps també han aparegut altres mites, un d'ells narra com un grup de dimonis femenins amb característiques mig humanes i mig divinitats. El seu "hàbitat" és la nit, i les armes que feien servir eren la seducció i l'erotisme.
Els jueus van acabar adaptant el nom d'aquesta divinitat al significat de nit.

El motiu per el qual deixa l'Edem és quan han de tenir relacions sexuals i s'oposa a posar-se sota d'Adam perquè creu que és una manera de demostrar submissió, així que decideix abandonar-ho tot per no haver d'obeir cap autoritat, ni al seu marit ni a Déu. Degut a l'absència de la dona, Déu, crea Eva de la costella de Adam, al contrari que Lilith, que va ser creada de la pols igual que el primer home.

Lilith i el feminisme

A diferència de Eva que mostra tots els indicis de submissió, Lilith és el símbol del feminisme, de la igualtat entre l'home i la dona.

Amanda del Rio 
4t ESO

4 comentaris:

Unknown ha dit...

Podem veure un clar exemple d'una dona forta que va per sobre l'home. Potser, a la societat grega, el que passava era que els homes tenien por de les dones per aquest mite? Tot i així, la societat masclista és injustificable. Bona entrada!

Unknown ha dit...

Mai havia sentit a parlar d'aquest mite, i l'he trobat molt interessant. M'agrada molt l'idea que Lilith abandonés a Adam per dignitat pròpia, ja que jo també penso que les dones no hem de permetre el fet de ser sotmeses als homes. Com bé dius, Lilith representa perfectament el feminisme.

Karina Szabo ha dit...

Mai havia sentit a parlar de Lilith, i tot i ser un personatge més aviat maligne, m'agrada que representi la idea d'igualtat entre home i dona. També m'ha cridat l'atenció que no se sàpigues ben bé la seva història real, però per una part ho entenc, ja que no és molt popular. Molt bona feina!

Anònim ha dit...

M'ha agradat molt. Voldria afegir també, que en la cultura grecorromana el nom de Lilith es podria traduïr a "Lamia". És per això que molts historiadors pensen que Lamia, la coneguda lladre de nens de la mitologia grega, és l'equivalent de Lilith, de la religió cristiana.

TÀRRACO

Tots coneixem la ciutat de Tarragona, però pocs saben el seu origen i la gran importància que va tenir en l'època clàssica... En aquella...

Popular Posts