ELS RAPTES D'EOS

Tots coneixem el rapte d'Europa, per part de Zeus, i el de Persèfone, per Hades. Però també hi ha divinitats que són de l'Olimp, i que també raptaren  gent. 

Aquest és el cas d'Eos, que és la personificació de l'Albada. És filla dels titans Hiperió i Tia. Eos és també la mare dels vents, Bóreas, vent fred del nord, i Zèfir, vent suau de l'est, els que a la seva vegada també raptaren gent.

Eos però, és una especialista en raptar, ja que va raptar quatre persones diferents.

Va raptar Orió, un gegant fill de Posidó i el portà a Delos.

Constel·lació d'Orió
A L'Odissea s'explica que també raptà  Clit, nét de Melampo, i com que era tant bell es posà entre els immortals.

També va raptar a Cèfal, que, segons unes versions, és descendent de Deucalió, i, segons unes altres, fill de Pandió. El mite explica, doncs, que Eos el veié un dia i s'enamorà d'ell i el traslladà a Síria, on van engendrar Faetone. Cèfal li demanà a Eos que el deixés marxar, ja que ell estimava la seva dona, Procris. 

Gravat en una gerra d'Eos
perseguint a Cèfal

L'última persona que va raptar fou Titon, un heroi troià fill de Laomedont. Titon també era un jove molt bell, i Eos decidí raptar-lo. Se'l va endur a Etiopia i engendrà amb ell a Ematió i Memnó, el seu fill predilecte. Eos, volia recompensar Titó d'alguna manera, i li demanà a Zeus que li concedís la immortalitat, però s'oblidà de demanar-li que aquesta immortalitat anés acompanyada de la bellesa que Titó posseïa. I així, Titó s'anava encongint cada vegada més, ja que envellia. Finalment Eos el converteix en una cigala, que canta ja que, quan Eos raptà Titó, aquest tocava una cítara.

Escultura en la qual veiem
Titon en braços d'Eos
Ioana Sofrea
1r Batx

Comentaris

Unknown ha dit…
La veritat és que jo només havia sentit que era la mare dels vents, però no m'hauria imaginat mai que hagués raptat algú. Bona entrada!!
Cecília ha dit…
Ha sigut molt interessant descobrir aquesta part de la mitologia. Es sap qui va començar amb això dels raptes? I els seus motius (a part d'amor)?
Ostres Ioana! M'ha agaradat molt la teva entrada i un dels principals motius és perquè no sabia que hi havia personificació del l'albada i dels vents, i que aquests últims tinguessin mares! Molt interessant!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)