EL TEATRE LLATÍ

A partir del. 1 a.C. a Roma el teatres es van començar a construir de pedra i seguint els models grecs, no com ho feien anteriorment de fusta i desmuntables.

S'edificaven com a edificis independents, en els quals la graderia (cauea) descansava sobre un sistema d'arcs i galeries de formigó, de manera que podien edificar teatres a qualsevol lloc, fins a les zones més planes sense dependre del relleu.
La façana exterior era formada de fileres d'arcs disposades en diversos pisos.
L'orquestra va esdevenir semicircular en el teatre romà. També va canviar-ne la funció: ara hi seien els espectadors més importants.
Els romans feien l'escenari (proscaenium o pulpitum) més ample.


planta d'un teatre
La scaena, es construïa tan alta com la cauea.La façana que donava a l'interior estava decorada a amb dos o tres pisos de fileres de columnes, tenia tres portes cap a l'escenari i servia de decorat permanent per a totes les obres.

Un dels teatres més destacats va ser el de Pompeu, amb una capacitat per a 27.000 espectadors.


I un dels més conservats va ser el de Mèrida, situat a la península Ibèrica, amb 5.500 espectadors.

Berta Malet
4t ESO

Comentaris

Cecília ha dit…
La cauea estava dividia en tres espais, on seien els espectadors segons la seva classe social. Els privilegiats seien a les fileres inferiors, les que estaven més aprop de la scena. Les grades superiors estaven ocupades pels plebeus. Bona entrada!
El teatre llatí va néixer el 240 aC. Eren cinc o més actors depèn de l'escena que volien representar. Una de les coses que m'ha fet "gràcia" (si així es pot dir), és que almenys durant la República els actors estaven molt mal considerats, per aquesta raó, els actors no eren ciutadans, sinó que eren esclaus o lliberts. En canvi, a l'època de l'Imperi, els actors més famosos van convertir-se en estrelles fins que fins hi tot alguns emperadors van acabar actuant.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)