EL DESAMOR D'HIPÒLIT I FEDRA

Fedra era un princesa grega, germana d’Ariadna, la qual va ser reptada per Teseu després d’abandonar a la seva germana per casar-s’hi. D’aquest matrimoni van haver-hi dos fills Acamant i Demofont. Fedra es va enamorar d’Hipòlit qui era un molt bon caçador, "conductor de carruatges" però rebutjava a totes les dones, era el seu fillastre. Hipòlit la va rebutjar i Fedra enfadada i rancuniosa es va suïcidar, va deixar una nota dient que ho havia fet a causa de que Hipòlit l'havia intentat violar. Teseu, el pare, en trobar aquesta nota va entregar al seu fill a Posidó el qual va enviar un monstre marí que va causar que resultés greument ferit. Artemisa va confessar que Fedra havia parat un parany a Hipòlit i que ell no havia intentat violar-la. Teseu, va anar a fer les paus amb el seu fill just abans de que morís.

El rebuig d'Hipòlit cap a les dones que se'ns explica en aquest mite, el podem veure representat a Tirant lo Blanc, de Joanot Martorell però a diferència del mite ell també s'enamora de la seva madrastra. L'emperadriu (dona casada enamorada d'Hipòlit i madrastra d'ell) anys enrere va perdre el seu fill i al casar-se amb el pare d'Hipòlit remplança el buit que sent, amb aquest remplaçament justifica la història amorosa que sorgeix. La gent de la cort els veia tot sovint fins que van descobrir la seva història secreta. Després de la descoberta Hipòlit i l'Emperadriu tenen una conversa on diuen que s'han de separar perquè si no moriran els dos, Hipòlit li diu que prefereix morir que marxar del seu costat. Aquí podeu veure els diàlegs entre ells.
Aquest mite el va reescriure Recine, famós dramaturg barroc al 1677. Actualment Sergi Belbel l'ha portat a l'escenari basant-se en l'obra escrita per Recine i s'està representant al teatre Romea de Barcelona. 
Les crítiques són majoritàriament positives ja que el repartiment és molt bo.  



Ariadna Rodrigo 
1r batx

Comentaris

Anònim ha dit…
M'ha fet molta gràcia llegir aquesta entrada, perquè una vegada més me'n adono de quanta influència té la mitologia encara en l'actualitat. Fa poc van estrenar a Argentina o per allà una telenovel•la que es titula Fedra i tracta del mateix que el mite. Una entrada molt maca Ariadna.
Unknown ha dit…
Ostres Ariadna! Trobo molt estúpid el fet de que Fedra es suïcidés només perquè Hipòlit la va rebutjar.
Quan vam llegir Tirant lo Blanc a català no em vaig parar a pensar en el personatge d'Hipòlit i aquest mite. Molt interessant!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)